POSTUL INTERMITENT

Postul intermitent sau intermittent fasting reprezintă o perioadă voluntară de timp în care nu sunt consummate alimente. Acesta nu este considerată a fi o dietă prorpiu-zisă, deoarece nu există recomandari privind calitatea si cantitatea alimentelor, fiind specificat doar intervalul de post alimentar.

Cu siguranță obținerea beneficiilor pentru organism sunt net superioare dacă se acordă atenție și asupra tiparelor alimentare, însă există studii care au implicat postul alimentar intermitent fără stabilirea unei diete hipocalorice, hipoglucidice, normoproteice, dezvoltand ideea unui control usor imbunătățit al greutății corporale.

Un studiu nerandomizat recent a arătat un impact favorabil asupra a scăderii ponderale, dar și asupra valorilor glicemice în rândul persoanelor cu diabet zahart tip 2, și asupra profilului lipidic pe termen îndelungat, cu condiția respectării unui interval de post alimentar de 14 ore pe zi . 

Cu toate acestea, asta înseamnă că este indicat consumul oricăror preferințe alimentare în timpul ferestrei meselor. În prezent cu există suficiente dovezi care să ateste că asocierea unei anumite categorii de diete la intermittent fasting este superioară alteia, însă mulți clinicieni au evidențiat prin propria practică dietetică că asocierea unei diete hiperproteice sau hipoglucidice (săracă în carbohidrați) poate influența într-un mod semnificativ rata și durata de scădere ponderală.

Postul intermitent nu reprezintă o metodă dificilă. O soluție la adaptarea rapidă la acesta o constituie creșterea treptată a intervalului dintre mese. Cu toate că postul de 12 ore nu a fost suficient de studiat, este un prim pas în abordarea pe lungă durată cu rezultate favorabile. Astfel, o ultimă masă la ora 19:00, fără gustări alternative în aceast interval și cu micul dejun la ora 7:00 a doua zi reprezintă o etapă primordială în abordarea intermittent fasting pe o perioadă nedelimitată de timp.

Cele mai obișnuite regimuri alimentare care necesită o interdicție a meselor în funcție de intervalul de timp sunt reprezentate de:

·      16:8: Aceasta înseamnă lipsa hranei timp de 16 ore și mese alternative timp de 8 ore. Există multe alte variante ale acestui lucru, cum ar fi 14:10, 18:6 și 20:4.

·      OMAD: Aceasta înseamnă strict o singură masa în timpul zilei, fără gustări alternative

·      ADFPost alimentar în zile alternative. Această categorie de intermittent posting este mai dificilă și necesită motivație și sporită.

· 5:2. Corespunde unui orar alimentar fără restricții timp de 5 zile în timpul săptămânii, iar cele 2 zile rămase sunt alcătuite din mese cu o valoare calorică foarte scăzută, de exemplu aproximativ 500 kcal.

A se reține faptul că postul intermitent reprezintă o lipsă de mâncare, nu și de aport optim de lichide neîndulcite, respectiv hidratarea fiind extrem de importantă indiferent de optarea programului alimentar.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *