LIMITELE SCĂDERII PONDERALE

Scăderea ponderală, la fel ca și alte intervenții asupra organismului poate reprezenta o provocare, necesitând un interval de timp prelungit pentru adaptarea acestuia la un nou stil de viață. Dietele de scurtă durată sever hipocalorice reprezintă metode nesustenabile, care nu prezintă niciun beneficiu pe termen lung. Explicația este relativ simplă și anume: începerea și terminarea la fel de bruscă a unei diete hipocalorice determină inițial o reducere a țesutului adipos, urmată de reducerea nivelului de leptină și creșterea nivelului de grelină (acel hormon care determină senzația de foame). Foamea intensă va determina o reducere a ratei metabolice bazale (necesarul caloric pentru organism de-a lungul unei zile pentru supraviețuire) pentru a conserva energia necesară funcționării corespunzătoare în diverse situații. 

Ca urmare a scăderii ratei metabolice bazale, intenția fiecărui individ este de a reduce suplimentar aportul caloric, așadar un deficit și mai mare pentru o scădere ponderală amplificată și obținerea unui rezultat dorit pe termen scurt. Acest comportament va conduce către un cerc vicios prin același mecanism respectiv reducerea leptinei și creșterea leptinei, prezervarea energiei de către organism prin reducerea ratei metabolice bazale cu scopul protejjării rezervelor de țesut adipos în condiții potențiale de stres. Astfel, „joaca de-a slăbitul”, atât prin reducerea din propria inițiativă, fără un consult nutrițional, dar și repetarea acestei erori în timp nu determină altceva decât o reducere a metabolismului și o încetinire a scăderii ponderale în timp, care, de altfel, va fi redus prin simpla înaintare în vârstă. 

Pentru mulți dintre noi, încercarea de a scădea în greutate poate funcționa inițial până la perioada de platou, când tot la fel de mulți renunță la obiectivul de greutate ideală și menținere a acesteia pe termen lung. S-a demonstrat că mai mult de jumătate din greutatea pierdută inițial a fost recâștigată la un interval de 2 ani la aproximativ 80% dintre persoanele care au urmat o dietă restrictivă de scurtă durată. Faza de platou apare mai rapid la persoanele care au repetat de-a lungul timpului astfel de diete având la bază mecanismele de compensare ale organismului prin care acesta încearcă să protejeze ceva (pierderea de grăsime) care în trecut a fost redus într-un timp scurt. Acestea sunt și explicațiile care denotă reducerea mai accelerată a kilogramelor în plus la început și diminuarea vitezei de scădere ponderală în timp. Din acest motiv, organismul necesită, pe lângă alimentația individualizată și adoptarea unor principii nutriționale corecte pe termen nedeterminat. De reținut faptul că fiecare dintre noi scade în greutate complet diferit, iar reacțiile organismului la o dietă hipocalorică standard (ex. 1200 kcal/zi), fără adaptare și monitorizare regulată sunt complet diferite. Kilogramele în plus s-au acumulat în timp și, tot în timp, trebuie să dispară. Nu există o formulă magică în acest sens, ci doar răbdare, perseverență, motivație și alimentație individualizată. 

Rămâi informat!

Dr. Denisa Pescari

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

3 thoughts on “LIMITELE SCĂDERII PONDERALE

  1. Feminine says:

    Este clar că procesul necesită răbdare și o abordare personalizată, evitând soluțiile rapide și nesustenabile. Mulțumesc pentru informațiile valoroase și pentru promovarea unei mentalități sănătoase legate de pierderea în greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *