Principalele beneficii ale postului intermitent sunt îmbunătățirea statusului nutrițional pin scădere ponderală în rândul persoanelor cu obezitate și optimizarea valorilor glicemice la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 în tratament cu medicație non-insulinică.
Există diferite mecanisme prin care poate fi explicat succesul postului intermitent. În primul rând, renunțarea la gustări și creșterea intervalului dintre mese scade în mod concret aportul caloric, și prin urmare există un dezechilibru între acesta și consumul energetic, care se va concretiza într-un final prin scădere ponderală. Un al doilea beneficiu dovedit al postului îl constituie creșterea ratei metabolice. Cu toate acestea, unii autori consideră ca mâncatul limitat în timp nu este superior mancatului pe tot parcursul zilei pentru pierderea ponderală.
Nutriționiștii familiarizați cu recomandarea întocmnirii acestui intermittent fasting susțin că persoanele cu obezitate reacționează diferit pe perioada acestuia, respectiv unii pot să scadă semnificativ necesarul caloric, comparativ cu cealaltă categorie care necesită o creștere a numărului de mese în perioada de repaus alimentar.
Nu există suficiente date științifice efectuate pe modele umane, însă cercetarea pe animale a oferit un beneficiu interesant al postului intermitent, respectiv contribuția sa pontențială la longevitate. Acesta poate declanșsa autofagia, termen definit prin eliminarea celulelor cu durata de viață depășită din organism sau potențial bolnave. Datele din literatură sunt insuficiente pentru a aproba această presupunere, însă după cele de mai sus, cu siguranță există o serie de beneficii ale postului intermitent.
Înainte de inițierea unui program alimentar precum intermittent fasting este necesar conaultul nutrițional de specialitate pentru abordarea complexă și investigații suplimentare. Postul intermitent nu este recomandat tuturor persoanelor, iar ca în oricare altă situație de inițiere a unui tipar alimentar, există și particularități, efecte adverse și contraindicații care vor fi detaliate într-un alt articol pe Blogul Medical Dennutrition.