Într-o lume în care presiunile zilnice sunt în continuă creștere, gestionarea stresului, a emoțiilor și a barierelor mentale devine esențială pentru a iniția și menține un stil de viață sănătos și pentru a atinge obiectivele de pierdere în greutate. Există diverse metode pentru a putea face față provocărilor în decursul procesului de scădere ponderală. În acest articol vin în ajutorul tău cu câteva sfaturi utile ușor de aplicat, care s-au dovedit a fi eficiente în practica clinică.
În primul rând este necesar să fie identificată sursa sau cauza apariției emoțiilor negative și, implicit a stresului. Odată ce există un punct de plecare, va fi mai ușor de gestionat, la fel si modalitatea terapeutică prin care poți face față acestor factori stresori. Fie că este vorba de relații interpersonale, un loc de muncă nepotrivit, acțiuni familiale neadecvate, sau alte modalități care au condus la o alimentație compulsivă, concientizarea cauzei primare este inevitabilă pentru a dezvolta strategii adecvate pentru o conduit terapeutică optima.
Relația cu mâncarea este unică pentru fiecare dintre noi. Aceasta poate fi considerate de multe ori o hartă indescifrabilă, al cărei drum nu este bine stabilit, la fel și destinația. Identificarea obstacolelor apărute de-a lungul acestei călătorii este primordial, fiind necesară conștientizarea apariției acestora încă din copilărie. Mai mult decât atât, repetatele încercări de scădere în greutate fără rezultate vizibile pe termen lung trebuie să ridice suspiciuni cu privire la adevărul prezent din spatele mutiplelor diete eșuate, sau a kilogramelor pierdute doar pe o perioadă scurtă de timp. Care este de fapt motivul pentru care nu se poate reuși o menținere a greutății ideale după atingerea acestui obiectiv?
Venind vorba de obiective, la inițierea unui parcurs cu scopul reducerii în greutate, acestea trebuie să fie bine stabilite încă de la început, să fie reale și urmate de-a lungul întregului proces. Nu am menționat că va fi ușor, însă cu siguranță comparative cu false promisiuni din reclame sau surse necredibile, stabilirea acestor obiective reprezintă un prim-pas către un success de lungă durată. De ce? De foarte multe ori presiunea interioară de a atinge rezultate rapide poate conduce către frustrare și descurajare, emoții negative care accentuează problema emoțională fundamentală. Așadar, drumul trebuie construit treptat și trebuie să aibă ca scop principal menținerea stării motivaționale pe o perioadă cât mai îndelungată.
Activitatea fizică regulată și un program de somn bine stabilit reprezintă alți factori cheie în gestionarea corectă și de lungă durată a stărilor emoționale. În același timp, crearea unui mediu inadecvat pentru aceste activități, somn sau locul de muncă constituie, de altfel, mijloace negative pentru consolidarea stării psiho-afective. Dacă crezi că izolarea reprezintă rezolvarea acestor probleme, află că aceasta doar le poate creiona în ceva mult mai periculos și în total dezavantaj cu atingerea obiectivului la care aspiri. Sprijinul din partea familiei și prietenilor poate fi de neprețuit în combaterea stresului și de-a lungul perioadei de scădere și menținere a greutății corporale. Nu ezita să îți împărtășești preocupările și să ceri ajutorul atunci când ai nevoie.
Alimentația emoțională este o barieră comună în procesul de pierdere în greutate. Stresul te poate determina să mănânci în exces sau să apelezi la alimente nesănătoase pentru a te consola. Conștientizarea acestui obicei și identificarea alternativelor sănătoase menționate anterior te pot ajuta să evadezi din acest impas. Gestionarea stresului și a barierelor mentale este esențială în procesul de pierdere în greutate. Prin adoptarea unor strategii bine-stabilite, îți poți îmbunătăți starea de bine mentală și fizică, ceea ce te va ajuta să îți atingi obiectivele de sănătate pe termen lung. Fiecare pas mic contează și, cu răbdare și perseverență, vei reuși să depășești orice obstacol care apare în calea ta