„Dietele nu funcționează pentru mine.” Acestea sunt cuvintele cu care multe persoane cu exces ponderal pleacă la drum, același drum, de fiecare dată fără o destinație clară. Tu de câte ori ai spus asta în gând sau, poate, chiar cu voce tare? Dacă te regăsești în această afirmație, să știi că nu ești singurul. Într-o lume în care fiecare zi aduce o nouă modă alimentară, este ușor să te simți copleșit și dezamăgit când realizezi că, în ciuda tuturor eforturilor tale, rezultatele întârzie să apară sau nu își fac prezența deloc. În mod ironic, problema nu ești tu, ci ele, dietele, care ascund promisiuni, speranțe și vise, ascund viziuni nerealiste și eforturi mari fără rezultate sustenabile. De cele mai multe ori, sunt adesea prezentate ca soluția rapidă, miraculoasă, pentru toate problemele legate de greutate și, mai rău, de sănătate. Așadar, dacă dietele nu funcționează, ce va funcționa?
În primul rând, este esențial să schimbi modul în care privești mâncarea și propria relație cu aceasta. În loc să vezi alimentația ca pe o luptă continuă cu kilogramele, încearcă să o percepi ca pe o modalitate de a-ți hrăni corpul și mintea. În loc să te concentrezi pe ce trebuie să eviți, concentrează-te asupra educației nutriționale propriu-zise, fără să cauți răspunsuri rapide și soluții miraculoase la problemele tale.
Diferit de o dietă, un stil de viață sănătos nu are un început și un sfârșit clar definit. Este o călătorie continuă, în care alegi zilnic să faci mici schimbări care îți aduc bucurie și te ajută să te simți bine în pielea ta. Echilibrul în alimentație nu vine și nu pleacă la fel de rapid precum o dietă hipocalorică. Fiecare organism este unic, așa că nu există o rețetă universală care să funcționeze pentru toată lumea. Încetează să te conformezi unor reguli și promisiuni rigide. Viața este despre echilibru, nu despre extremități. În perioada de menținere a unei greutăți ideale, o bucată de ciocolată nu va sabota un stil de viață sănătos, la fel cum un bol de salată nu va rezolva toate problemele. Îți poți permite să te bucuri de alimentele care îți plac, atâta timp cât o faci cu moderație și în contextul unei alimentații generale echilibrate.
Mișcarea ca parte din viața de zi cu zi. Nu subestima puterea mișcării. Și aici nu mă refer la ore extenuante la sală, sau suprasolicitări în alte circumstanțe, ci la găsirea unor activități fizice care să îți facă plăcere. Fie că este vorba de o plimbare în parc, de yoga sau de o sesiune de dans, mișcarea trebuie să fie o parte naturală și plăcută a vieții oricăruia dintre noi și să întemeieze complexitatea unei rutine sănătoase.
Așadar, nu dietele sunt soluția, ci schimbarea abordării. Este despre a-ți da voie să trăiești o viață plină, sănătoasă, fără presiunea constantă a restricțiilor. Este despre a învăța să te bucuri de mâncare, de mișcare și de propria ta persoană. Ce va funcționa pentru tine? Poate răspunsul nu este unul universal, dar sigur începe cu a te trata pe tine însuți cu mai multă grijă și compasiune.