Capcana alimentelor “fără zahăr” sau “free sugar”: ajută cu adevărat aceste produse pacientul cu diabet zaharat?

CAPCANA ALIMENTELOR “FĂRĂ ZAHĂR” SAU “FREE SUGAR”: AJUTĂ CU ADEVĂRAT ACESTE PRODUSE PACIENTUL CU DIABET ZAHARAT?
Să trăiești cu diabet zaharat poate fi de multe ori o provocare. Persoanele diagnosticate cu această afecțiune, înainte de gestionarea corectă din punct de vedere terapeutic, trebuie să cunoască noțiunile nutriționale și educația aferentă oferite de medicul specialist diabetolog. În aceste situații, necesitatea de a diferenția în mod corect alimentele din punct de vedere al macronutrienților este imperioasă. Cu toate acestea, capcanele industriei alimentare sunt nenumărate și pot creea confuzii în rândul acestor persoane, mai ales prin produse etichetate drept „diabet-friendly” sau „fără zahăr”. Etichetele principale ale acestor alimente promit siguranță în controlul glicemic pentru persoanele cu diabet zaharat. Dar ajută aceste alimente cu adevărat în gestionarea diabetului sau ascund riscuri care ar putea submina eforturile unui control optim?

În acest blog, vom explora lumea produselor fără zahăr și diabet-friendly, vom analiza ce conțin cu adevărat și dacă sunt atât de benefice pe cât pretind.

Ce înseamnă cu adevărat „Fără Zahăr”? În primul rând, este important să înțelegem ce înseamnă „fără zahăr”. Conform Food and Drug Administration (FDA), un produs etichetat ca fiind „fără zahăr” conține mai puțin de 0.5 grame de zahăr per porție. Adesea, aceste categorii de alimente conțin înlocuitori ai zahărului, cum ar fi îndulcitorii artificiali (aspartam, sucraloză), sau xilitol, eritritol sau îndulcitori naturali cu conținut scăzut de calorii, precum stevia. Deși absența zahărului poate părea un câștig automat pentru persoanele cu diabet, nu toți înlocuitorii de zahăr sunt creați la fel. Unii dintre acești substituenți pot influența totuși nivelul glicemiei sau pot avea alte efecte nedorite asupra sănătății. Această situație se întâlnește frecvent în rândul acestor preparate, dacă ne lăsăm păcăliți de eticheta principală și nu continuăm să citim în detaliu eticheta nutrițională de pe fața cealaltă a produsului pe care dorim să îl cumpărăm. Indiferent de conținutul de zahăr/glucide simple pe care ăl conține un produs, este imperios necesar să fie verificat și conținutul întreg în glucide, care se regăsește pe eticheta nutrițională. 

Mai mult decât atât, atenția trebuie distribuită asupra formulării, și anume “aliment sau produs fără zahăr”, ci nu este menționat aliment sau produs “fără glucide”. Orice sursă de glucide, indifferent de tipul acestora vor duce în final la creșterea valorilor glicemice. Diferența o face strict gradul de rapiditate cu care acestea sunt absorbite la nivel intestinal, rapiditatea de creștere a nivelului glicemic și răspunsul insulinic. 

În plus, acestor produse le pot lipsi valorile nutriționale esențiale. Multe alimente procesate fără adaos de zaharuri conform etichetelor sunt sărace în nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele, vitaminele și mineralele. Pentru persoanele cu diabet, alegerea alimentelor bogate în nutrienți este esențială pentru a menține un nivel stabil al glicemiei dar și pentru păstrarea superioară a calității sănătății. O dietă bogată în alimente procesate, chiar dacă sunt etichetate drept diabet-friendly, poate duce la deficiențe nutriționale și la rezultate slabe pentru sănătate pe termen lung. Deși produsele fără zahăr și diabet-friendly pot fi utile în unele situații, acestea nu sunt o soluție magică pentru gestionarea diabetului. 

Pentru a gestiona eficient diabetul, este important să te concentrezi pe alimente integrale, neprocesate, care oferă nutrienți esențiali fără a provoca creșteri ale glicemiei. În loc să te bazezi pe alimente procesate diabet-friendly, ia în considerare aceste alternative: fructele întregi cu index glicemic redus, care oferă fibre, vitamine și minerale încetinesc absorbția glucidelor și ajută la menținerea stabilă a glicemiei. O altă variantă benefică constă în optarea pentru carbohidrați complecși. Alimente precum cerealele integrale, leguminoasele și legumele conțin fibre care moderează creșterile glicemiei și susțin sănătatea intestinală reprezintă o opțiune ideală. Mai mult decât atât, adăugarea grăsimilor sănătoase și a proteine în rutina alimentară zilnică alături de cele menționate anterior pot alcătui farfuria ideală pentru persoanele cu diabet zaharat.

Deși produsele fără zahăr și diabet-friendly pot părea o opțiune convenabilă, acestea nu sunt lipsite de riscuri. O alimentație corectă, alături de optimizarea stilului de viață și controalele regulate la medicul specialist diabetolog constituie trio-ul existențial în gestionarea corectă a diabetului zaharat pe termen lung, cu risc redus de dezvoltare a complicațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *