Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) , desi a fost studiat inca din antichitate de catre diversi cercetatori, a devenit in zilele noastre un subiect controversat si cercetat , tocmai din cauza faptului ca din ce in ce mai multe paciente se confrunta cu acesta. Pentru a confirma diagnosticul de SOPC, clinicienii trebuie sa aibe in vedere prezenta a doua dintre cele 3 criterii Rotterdam de diagnostic: hormonale (hiperandrogenism), clinice (menstruatii neregulate) si ecografice (modificari ecografice ale ovarelor). De asemenea, in functie de prezenta criteriilor, pacientele au fost grupate in fenotipuri diferite. Printre acestea se numără:
-SOPC clasic cu ovare micropolichistice ( tulburari menstruale, hiperandrogenism, ovare micropolichistice ecografic)
-SOPC clasic fara ovare micropolichistice (tulburari menstruale, hiperandrogenism, ovare normale ecografic)
-SOPC non-clasic ovulator ( cicluri menstruale regulate, hiperandrogenism, ovare polichistice ecografic)
-SOPC non-clasic usor ( tulburari menstruale, nivel normal de hormoni androgeni, ovare polichistice ecografic)
SOPC clasic cu ovare micropolichistice reprezinta forma asociata cu tulburari metabolice, obezitate si diabet zaharat de tip 2.
In mod normal, in organismul feminin se secreta hormoni , precum LH, FSH, ESTROGEN SI PROGESTERON, ale carui flux difera in functie de perioada ciclului menstrual. Androgenii, precum TESTOSTERONUL, se secreta cu precadere la barbati, insa o cantitate mica se secreta si la femei. In SOPC exista o crestere suplimentara a hormonilor androgeni, adica a testosteronului, care aduce de la sine instalarea anumitor caracteristici specifice sexului masculin. Cel mai des intalnim hirsutismul, caracterizat prin cresterea pilozitatii in anumite zone rar intalnite in randul femeilor ( fata, barbie, piept, fese, spate) . De asemenea in unele situatii , un nivel crescut de testosteron poate cauza caderea parului de pe scalp. Unele dintre femei se pot confrunta cu acneea, ingrosarea vocii sau in cazuri mai grave, marirea clitorisului.
Pentru a creea un balans hormonal si pentru ca ciclurile menstruale sa fie regulate, in mod normal valoare LH ( care declanseaza ovulatia) trebuie sa fie apropiata de cea a FSH ( care are rol in dezvoltarea foliculilor ovarieni). In SOPC , valoarea LH este mai mare fata de valoarea FSH ( raportul dintre hormoni fiind>2), ceea ce va duce la un dezechilibru hormonal, astfel: valoarea ridicata a LH va determina o crestere suplimenatra a hormonilor androgeni si aduce de la sine aparitia caracteristicilor de tip masculin. Totodata, acest dezechilibru va duce la lipsa ovulatiei, a menstruatiei, adica la cicluri intarziate si neregulate . In acest moment, lipsa ovulatiei va duce la imposibilitatea de a obtine o sarcina . Nivelul scazut de FSH va determina o dezvoltare incompleta a foliculilor ovarieni si cantonarea acestora la marginile ovarului, ceea ce se poate vedea la ecografie sub forma de ovare micropolichistice.
Ecografic se vizualizeaza aspectul ovarelor, aceastea sunt marite de volum ( au un volum de peste 10 mm cubi ) si prezinta peste 12 foliculi pe o sectiune , asta datorat lipsei ovulatiei.
Analizele de laborator se bazeaza in special pe profilul hormonal , unde vedem modificari precum: testosteron si estrogen crescute , progesteron scazut , o crestere a LH in raport cu FSH de peste 2 ori. In unele cazuri putem intalni si o crestere a prolactinei. Din punct de vedere metabolic, pot fi monitorizate valorile indexului HOMA, profilul lipidic, glicemia a jeun, rezistina și, în unele cazuri, HbA1c.
Cum diagnosticam SOPC?
Primul pas in diagnosticarea SOPC este diagnosticul clinic, bazat pe anamneza si examenul obiectiv. Cele mai multe dintre femei se adreseaza medicului ginecolog odata cu lipsa menstruatiei pe o perioada mai lunga sau prezenta de cicluri neregulate . In mod normal un ciclu regulat se caracterizeaza prin menstruatii care apar la 28 de zile +/- 7 zile. Totodata, clinic putem observa prezenta pilozitatii crescute in anumite zone, prezenta acneei, prezenta tesutului adipos. O mare parte dintre femeile diagnosticate cu acest sindrom sunt supraponderale, chiar obeze. Un alt pas important sunt investigatiile de laborator, profilul hormonal in special. Si un al treilea pas ar fie ecografia, cu vizualizarea ovarealor care in SOPC sunt marite de volum cu multiplii foliculi de diferite dimensiuni, distribuiti la periferia ovarului.
Ma pot vindeca de acest sindrom?
Intrebare frecvent adresata de catre paciente.
SOPC nu este o boala, ci un sindrom, adica un cumul de semne si simptome. Nu poate fi vorba de vindecare, insa putem tine sub control totul prin echilibru. Este foarte important ca pacientele care sa regasesc sa se adreseze medicului de specialitate, deoarece fiecare femeie este diferita , prin urmare tratamentul va fi unul personalizat. Un prim pas si cel mai important este schimbarea modului de viata , practicarea de exercitii fizice si alimentatia potrivita. De-a lungul timpului s-au studiat plante si produse naturale care au rol in reducerea simptomelor, printre care amintim extract de zmeur, vitex . In ultimii ani, a crescut administarea si aparitia pe piata a produselor pe baza de mio-inositol. Surprinzator, o plaja larga de femei au prezentat o ameliorare a simptomelor dupa administrarea mio-inositolului. O alta alternativa de tratament este reprezentata de anticonceptionale. Acestea reduc pilozitatea, acneea si creeaza un balans hormonal. In cazul femeilor supraponderale, obeze cu o rezistenta crescuta la insulina se poate administra metforminul. Pentru reducerea hiperandrogenismului se poate administra spironolactona. In cazul femeilor care se confrunta cu infertilitatea, se administreaza preparate pe baza de progesteron, inhibitori de aromataza , sau se poate intervenii chirurgical , prin efectuarea drillingului ovarian.
Nu pot ramane insarcinata daca sunt diagnosticata cu SOPC!
FALS. Fiecare ovulatie este o sansa de a ramane insarcinata , desi multe femei obtin o sarcina dupa o perioada mai lunga de timp. Trebuie gasit echilibrul si reducerea simptomelor pentru a obtine ovulatii si a creste sansa de a ramane insarcinata. Exista foarte multe proceduri si tratamente care ajuta la obtinerea unei sarcini. Uneori fertilizarea in vitro este de ajutor. Dupa multe studii , s-a demonstrat ca infertilitatea a fost afirmata la 72 % dintre pacientele diagnosticate cu PCOS. Pe internet putem gasi mai multe procente. Dar totodata tot studiile au aratat ca multe dintre paciente diagnosticate au obtinut o sarcina fie spontan , fie in urma unor tratamente.
Exista si alte complicatii ale SOPC?
Da! Exista comorbiditati care merg mana in mana cu SOPC. In functie de caracteristicile clinice, pacientele pot pecepe diferit acest sindrom. Creearea unui balans hormonal si reducerea simptomelor, poate creste in primul rand rata de fertilitate prin obstinerea ovulatiilor. De asemenea, scaderea in greutatea poate reduce riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale si bolii cardiovasculare si ischemice. Ciclurile anovulatorii si o valoare crescuta de estrogen, poate creste riscul de aparitie a cancerului endometrial.
Cum acționăm în viitor?
Schimbarea stilului de viață este prima linie de tratament pentru managementul fetelor și femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, dar nu este o alternativă la tratamentul farmacologic. Scăderea ponderală, cu atingerea greutății optime, dar și menținerea acesteia pe termen, alături de activitatea fizică regulată constituie câteva dintre recomandările generale pentru această patologie. Consilierea nutrițională a constituit mult timp metoda preferată de tratament pentru ovarele polichistice. Cu toate acestea, nu a fost suficient oferirea recomandărilor generale, restricția calorică necesitând individualizare pentru îmbunătățirea semnificativă a parametrilor antropometrici și biologici. Pe de altă parte, s-a observat că introducerea în alimentație a alimentelor cu indice glicemic redus au condus într-un timp relativ scurt a valorilor HOMA-IR, au îmbunătățit profilul lipidic și au condus către o ameliorare a simptomatologiei. Insulinorezistența în sindromul ovarelor polichistice reprezintă o adevărată problemă, care în timp, va determina consecințe metabolice cronice.
Așadar, prevenirea și tratarea acesteia la timp constituie un prim pas în abordarea complexă a pacientelor cu ovare polichistice. Totdată, studiile clinice au evidențiat un aspect important și anume faptul că un consum ridicat de acizi grași saturați stimulează TNF-α. Eliminarea surselor de acizi grași saturați din alimentație este imperioasă. Consumul surselor de acid alfa-linoleic a dovedit beneficii în studiile clinice asupra acestei entități. Cercetările au arătat că marea majoritate a femeilor cu sindromul ovarelor polichistice prezintă o dietă neechilibrata, care implică deficiențe de fibre, omega 3, calciu, magneziu, zinc și vitamine, incluzând acid folic, vitamina C, vitamina B12 și vitamina D. Un exces de nutrienți a fost, de asemenea, observat: fructoză, sodiu, grăsimi totale, acizi grași saturați și colesterol. În cazul majorității vitaminei B, creșterea aportului acesteia cu dieta a dus la rezultatul așteptat ca urmare a determinării plasmatice său crescut în plasma femeilor cu PCOS. Acest efect nu a fost observat pentru vitamina B3, iar nivelurile de B2 și tiamină nu au fost la fel de satisfăcătoare ca în cazul celorlalte vitamine. S-a documentat că aportul insuficient de vitamina B3 este asociat cu dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii, ducând la patologii suplimentare, dar și la creșterea riscului de risc cardiovascular.
Deși atrage atenția asupra potențialelor proprietăți ale protecției vasculare în rândul acestui sindrom, suplimentarea cu coenzima Q10 necesită, de asemenea, luare în considerare. Așadar, suplimentarea timp de 8 săptămâni a avut un efect benefic asupra markerilor de disfuncție inflamatorie și endotelială la pacientele cu suprapondere și obezitate diverse grade care asociau și ovare polichistice documentate imagistic.
Includerea activității fizice susținute în managementul sindromului ovarelor polichistice a devenit din ce în mai recunoscute și acceptate în rândul profesioniștilor din sectorul sănătății dar și în rândul pacienților cu scopul potențării efectelor cauzate de sensibilitatea la insulină.
Tulburările din sfera psiho-emoțională sunt foarte răspândite în cazurile de PCOS, care sunt asociate cu stări semnificativ mai frecvente de anxietate și depresie, precum și cu tulburări de somn. Tulburările de somn influențează etiologia și dezvoltarea anxietății și depresiei observate în rândul acestor femei, astfel încât tratarea afecțiunilor legate de somn ar trebui să fie o parte integrantă conduitei terapeutice optime. Mai mult decât atât, privarea de somn a fost asociată cu un risc crescut deinsulinorezistență, obezitate și diabet de tip 2.
Rămâi informat! Articol realizat în colaborare cu Dr. Sorana Bană
Pentru informații suplimentare, nu ezita să te adresezi medicului tău.