POSIBILE GREȘELI IN PROCESUL DE SCĂDERE PONDERALA ȘI CUM POT FI EVITATE?

Slăbirea poate fi o călătorie dificilă și plină de provocări. Multe persoane încep un program de slăbire cu determinare, dar ajung să comită greșeli care îi pot încetini sau chiar împiedica să atingă obiectivele propuse initial pe parcursul acestui drum. În acest articol, vom discuta câteva dintre cele mai comune greșeli făcute în timpul slăbirii și vom oferi sfaturi despre cum să le evităm.

Insucesele apărute sunt atribuite mai multor cauze, care necesită dezbatere bilaterală, atât din partea medicului, cât și din partea pacientului, ulterior găsindu-se soluții utile în continuarea procesului de scădere ponderală. 

În primul rând, setarea unor obiective nerealiste sau prea agresive, soluții care promit rezultate false în timp relativ scurt nu reprezintă altceva decât amăgire în rândul persoanelor cu kilograme în plus. Așteptarea de a pierde o mare cantitate de kilograme într-un timp scurt poate duce la frustrare și abandonarea planului. În această categorie este inclusă și abordarea unui anumit tipar de dietă, care se vrea a funcționa la o diversitate de pacienți. Într-un cuvânt, lipsa individualizării programului alimentar poate avea efecte nefavorabile asupra organismului. De exemplu, scăderea ponderală intensă, necontrolată din punct de vedere medical prin urmarea unor diete intes hipocalorice poate determina o scădere importantă a masei musculare, aspect care pe un cântar obișnuit nu poate fi observată și prevenită la timp. Așadar, alegerea unor metode neadecvate și lipsa setării unor obiective realiste pot conduce către pierderea motivației și abandonul programului alimentar. Optarea pentru dietele intens hipocalorice pot determina: crampe musculare, hipocalcemie, friabilitatea unghiilor, insonii extreme, vertij, amețeli, intoleranță la frig, deficite nutriționale, hipotensiune arterială etc. 

Excluderea unor grupe alimentare importante precum carbohidrații (glucidele) sau lipidele pot determina dezechilibre nutriționale, restricții care în timp nu promit promovarea unui stil de viață sănătos, mai degrabă un deficit ponderal într-un timp scurt, fără. Menținerea greutății pe termen lung. 

Metode inutile, precum consumul de diuretice sau preparate regăsite în comerț, ceaiuri, suplimente sau alte tratamente cu tentă naturistă nu dețin o eficiență demonstrată real în studii clinice. Diureticele pot determina o pierdere crescută de apă și electroliți, cu deshidratare secundară, fără impact ulterior în scăderea procentuală a țesutului adipos existent și cuantificat prin analiza corporală prin bioimpedanță. 

Includerea tuturor grupelor alimentare, în funcție de necesitățile fiecărui pacient este obligatoriu a fi cuantificată și verificată atunci când un program alimentar este implementat. 

Nerespectarea procesului de scădere ponderală și menținere pe toată perioada sa, cu mici abateri sau opriri temporale conduc către instalarea efectului yoyo. De exemplu, succesiunea prea rapidă de la scădere ponderală la menținere, reducerea perioadei de menținere și, extrem de important, abaterea/ prelungirea intervalului de scădere ponderală nu vor avea niciun beneficiu pe termen lung. 

Neglijarea hidratării corespunzătoare, minimul 2000 ml lichide clare non-calorigene, de preferat apă plată este extrem de util, având la bază principiul confundării senzației de sete cu foamea. Apa ajută la la controlul poftei de mâncare și la menținerea unui metabolism sănătos.

Mentinerea unei rutine regulate de exerciții fizice este esențială pentru menținerea procentuală a șesutului muscural. De reținut că într-un kilogram pierdut observat pe un cântar obișnuit, 300 g sunt reprezentate de țesut muscular. Pentru a evita această pierdere, includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Alegeți un tip de exercițiu care vă place și pe care îl puteți menține pe termen lung, cu o durată de aproximativ 150 minute/săptămânal.

Mulți oameni recurg la mâncatul emoțional atunci când se simt stresați, triști sau anxioși. Acest obicei poate duce la consumul excesiv de calorii și poate sabota eforturile de slăbire. Identificarea factorilor care  determină acest comportament și abordarea într-o manieră corect-medicală în cel mai scurt timp este primordială. 

Procesul de scădere ponderală este complex și poate fi o provocare, dar evitarea acestor greșeli comune determină procesul mai eficient și mai sustenabil. Este importantă urmarea unui plan echilibrat, setarea obiectivelor realiste, urmarea duratei întregului proces. De asemenea, apelarea la un specialist în domeniu, cu recunoașterea și evitarea reclamelor publicitare care promit aspecte nerealiste reprezintă un prin pas către un stil de viață echilibrat și sănătos. 

 

Dr. Denisa Pescari, Medicul tău de încredere

Medic Rezident Diabet Nutriție, Boli Metabolice

Student Doctorand

Nutriționist Centrul Medical DRD, Timmișoara, România

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *