RISCUL DE PREMATURITATE ȘI ALIMENTAȚIA

Recent am descoperit un articol extrem de interesant, o temă largă de abordare și interes pentru viitoarele mămici publicat în urmă cu câțiva ani într-o revistă de specialitate. Atât de fascinată am fost de subiect, încât am mai făcut câteva documentări și am extras esența pentru un blog medical pe dennutrition.blog. 

După cum bine este cunoscut, nașterea prematură constituie și la ora actuală una dintre cele mai provocatoare probleme din sfera ginrecologică și obstreticală. Având în vedere etiologia sa complexă, în prezent nu există un management clasic și de încredere pentru a preveni un astfel de incident. În continuare, informațiile vor fi rezumate strict la alimentație și cum unele alimente consumate în perioada prenatală pot influența în mod pozitiv evoluția sarcinii și, implicit, evitarea unui eveniment neplăcut. Așadar, furnizarea nutrienților necesari creșterii fetale 

O sarcină umană durează în mod normal aproximativ 40 de săptămâni, însă s-a observat că majoritatea copiilor ni se alătură în intervalul 37-42 de săptămâni. O naștere prematură este definită de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind sub 37 de săptămâni de gestație. În aceste situații, nașterea prematură s-a dovedit a fi a doua cauză de deces la copiii cu vârsta de sub 5 ani. De asemenea, a fost estimat și că în jur de 15 milioane de nașteri premature există de la un an la altul, iar, din nefericire, un procent de 20% au fost încadrate ca nașteri premature precoce, adică cu o vârstă gestaționlă de sub 34 de săptămâni. 

Ca și în oricare altă problemă de natură medicală, alimentația joacă un rol important și în acest caz și nu doar alimentația din perioada sarcinii (regăsită într-un alt articol pe Blogul Dennutrition), ci și abordarea nutrițională dinainte de concepție. Diferite soluții nutriționale dețin un potențial variabil de a preveni nașterea înainte de termen, însă dovezile cele mai puternice sunt susținute de consumul de acizi grași omega 3. Așadar, focusul acestui articol va fi în special asupra acizilor grași polinesaturați omega 3 și rolul acestor în prevenirea unei nașteri premature. 

Pentru a înțelege mai bine aceste informații, voi face o scură trecere în revistă a noțiunii de lipide/acizi grași/colesterol etc. Grăsimile alimentare sunt reprezentate în cea mai mare parte de trigliceride și colesterol. În structura acestora intră acizii grași, care pot fi clasificați astfel: saturați, mononesaturați și polinesaturați. După clasificarea din popor, grăsimile sunt bune sau rele. Se reamintește că spre deosebire de glucide și proteine, prin ardere 1 g de lipide eliberează 9 kcal. În continuare, acizii grași esențiali sau acizii grași care nu pot fi sintetizați de către organism sunt reprezentați de omega-3 (acidul alfa-linolenic) și omega-6 (acidul linoleic). Având în vedere faptul că acești acizi grași nu pot fi sintetizați de către organism, aportul lor din exterior, respectiv printr-o alimentație corectă sau suplimentare este imperior necesar. Având în vedere dieta occidentală, cu siguranță mulți dintre noi omitem aspecte importante legate de o alimentație sănătoasă, aspecte care de altfel reprezintă poate motivul apariției, pe lângă alți factori de risc, a multiplelor patologii, care ar pute fi prevenite, uneori chiar cu ușurință. De reținut că cele mai importante surse de acizi grași polinesaturați omega-3 sunt reprezentate de: peștii grași- macrou, somon, sardine uleiul de pește, oleaginoasele, uleiul de rapiță etc. 

Revenind la legătura dintre prematuritatea unei nașteri și consumul de acizi grași omega-3, pot fi afirmate următoarele aspecte importante: suplimentarea pe perioada sarcinii, în special în trimestrul 2 și 3 va fi recomandată femeilor care înainte de concepție urmau o dietă săracă în acizi grași omega-3. În rândul femeilor cu o alimentație corectă anterior sarcinii li se va recomanda continuarea acestor obiceiuri alimentare pe toată perioada sarcinii. Există dovezi? Cu siguranță, da! Cel mai mare studiu realizat întocmai pentru evidențierea eficacității suplimentării cu acizi grași omega-3 (ORIP) a demonstrat reducerea incidenței nașterii premature în rândul acestor femei. Riscul de naștere prematură a fost redus substanțial în rândul femeilor cu o dietă redusă în acizi grași omega-3, dar care ulterior au suplimentat corect. 

Bineînțeles că acizii grași omega-3 nu sunt singurii “responsabili” de o creștere intrauterină armonioasă a fătului, însă de subliniat faptul că dețin un rol important în prevenirea unei nașteri premature. Mai multe informații referitoare la alimentația în timpul sarcinii pe Blogul Medical Dennutrition.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *