Despre SOP nu am discutat până acum pe platforma Dennutrition, iar întrebările frecvent adresate despre o alimentație corectă în cadrul acestei patologii m-au pus pe gânduri și am ales să vin cu informații medicale acreditate de către specialiști. Nu este un subiect facil, cu toate că este destul de frecvent întâlnit în rândul cazurilor de interes Gineco.
Înainte de toate, consider că fiecare pacient ar trebui să dețină câteva informații despre boala de care suferă, iar sfaturile medicale oferite trebuie să fie reale și documentate, dar în același timp să fie transmise și percepute într-un mod coerent și concludent, pe înțelesul tuturor.
Acest articol este realizat în colaborare cu Dr. Bogdan Ciornei, medic primar obstetrică-ginecologie, director medical, cu competențe în ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Împreună am reușit să realizăm o legătură între nutriție și patologia cea mai frecvent întâlnită în cadrul femeilor tinere supraponderale sau cu obezitate.
1. CE ESTE ȘI CÂND APARE SOP?
Sindromul ovarelor polichistice reprezina fara indoiala o adevarata provocare diagnostica! Este o afectiune heterogena cu etiologie necunoscuta, iar in cadrul acestui sindrom se regasesc multe entitati patologice specifice: ovulatie rara si/sau absenta ei (anovulatie), aspect ecografic caracteristic al ovarelor “supraincarcate” de foliculi -asa numitele “ovare micropolichistice” -ovarele marite, hiperandrogenism (hormoni de tip masculin – responsabili de aparitia pilozitatii), rezistenta crescuta la insulina si hiperinsulinemie (duce la cresterea androgenilor), hirsutism (aparitia pilozitatii de tip masculin in zone nespecifice organismuli feminin -fata, corp, etc).
2. CARE SUNT SIMPTOMELE ȘI SEMNELE APARIȚIEI SOP?
Primele simptome ale SOP apar, de regula, in perioada pubertatii sau ulterior, aproximativ, la varsta de 14-16 ani, dupa debutul menstruatiei. În cazul fetelor cu SOP, ciclul menstrual ramane sau devine imprevizibil; menstruatiile incep la intervale lungi de timp si adesea lipsesc cateva luni, sau dispar cu totul. Lipsa ovulatiei si infertilitatea sunt, deasemenea, prezente în cadrul acestui sindrom. In plus, intre perioadele menstruale neregulate, pot sa apara unele sangerari minore sau eliminari sangvinolente vaginale care nu sunt asociate cu menstruatia.
Alte semne generale sunt reprezentate de:
- cresterea excesiva a parului pe corp si pe fata (hirsutism)
- acneea
- excesul de sebum (pielea grasa si parul gras) si aparitia matretii
- depresie sau modificari ale dispozitiei
- simptome de rezistenta la insulina, ceea ce creste riscul de dezvoltare a diabetului
- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
- risc de aparitie a patologiei cardiopulmonare (inclusiv a marilor vase!)
- dislipidemie
CONSECINȚELE METABOLICE SUNT FRECVENTE ȘI FOARTE IMPORTANTE!
Dereglarea metabolismului grasimilor si al glucozei, in cazul femeilor cu SOP, adesea, duce la aparitia obezitatii. Este important de mentionat ca excesul de greutate (obezitatea) este unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea bolii. S-a determinat ca la femeile cu SOP, tesutul adipos poate converti hormonii sexuali feminini in hormoni sexuali masculini, ceea ce consolideaza dezechilibrul hormonal.
Din acest motiv, o alimentație corespunzătoare este imperios necesara, iar scăderea ponderală poate avea drept rezultat o ameliorare a simptomatologiei generale și o diminuare în dimensiuni a chistelor, cu normalzarea ciclurilor menstruale.
Controlul Glicemic este esențial atât prin alimentație cât și prin medicație. Riscul de dezvoltare a Dibetului Zaharat tip 2 prin rezistența la insulina este semnificativ amplificat.
3. CÂT DE FRECVENTĂ ESTE ACEASTĂ PATOLOGIE ÎN RÂNDUL FEMEILOR?
Sindromul ovarului polichistic afecteza 1 din 10 femei si, de obicei, primele simptome apar inca din adolescenta . 50% din femeile cu SOP au risc de a face diabet inainte de 40 ani, iar riscul de infarct miocardic acut este de 4-7 ori mai mare decat in cazul femeilor sanatoase. Surorile si fiicele femeilor cu acest sindrom au 50% sanse sa dezvolte boala !
Diagnosticul si tratamentul precoce poate ajuta la indepartarea unor simptome si scaderea riscului pentru dezvoltarea complicatiilor (cum ar fi diabetul sau bolile cardiace).
STILUL DE VIAȚĂ ȘI DIETA JOACĂ UN ROL IMPORTANT ÎN PREVENIREA COMPLICAȚIILOR!
4. CE INVESTIGAȚII SE RECOMANDĂ PENTRU DIAGNOSTICAREA SOP?
Medicul ginecolog va face o anamneza medicala si un examen fizic atent. Anamneza include intrebari despre ciclurile menstruale si stilul de viata, incluzand alimentatia, modificarile in greutate, activitatea fizica, modul de a se descurca cu stresul, dar si intrebari despre istoricul familial si problemele endocrine.
Examinarea fizica include un examen al pelvisului, pentru a determina daca ovarele sunt marite sau au structura anormala. Aceasta examinare va fi completata si cu cea imagistica (ecografia endovaginala -ideal- sau abdominala)
Examinarile si testele pentru diagnosticarea SOP pot include:
- calcularea indexului de masa corporala, care se bazeaza pe inaltime si greutate
- analize de sange pentru determinarea functionarii rinichilor, ficatului si a nivelului glicemiei
- gonadotropina corionica umana, pentru a confirma sau a exclude o sarcina (HCG)
- nivelul de hormoni masculini (testosteron total si liber) pentru a determina cauza cresterii in exces sau anormala a parului (hirsutism)
- hormonii glandei suprarenale, cum ar fi dehidroandrosteron sulfatul sau 17-hidroxiprogesteron pentru a verifica daca nu exista probleme ale suprarenalei care ar putea determina simptomele pacientei
- testarea Prolactinei (secretata de glanda hipofiza), raportul LH/FSH (important in stabilirea diagnosticului de laborator , valorile fiind de 3 la 1 in cazul sindromului) , nivelul de Estradiol
- testari ale hormonilor tiroidieni (TSH, FT4, FT3, ATPO)
- colesterolul si trigliceridele pentru a verifica nivele anormale ale lipidelor
- testul de toleranta la glucoza
5. CUM PUTEM TRATA SOP?
Tratamentul initial pentru sindromul ovarului polichistic include:
-reglarea ovulatiei si a ciclurilor menstruale
Tratamentul pentru sangerarile menstruale neregulate sau absenta ciclurilor menstruale consta in terapie hormonala regulata (estrogeni si progesteron) sub forma de pastile contraceptive, inel vaginal sau plasture pe piele.
-reducerea nivelelor de hormoni masculini
Tratamentul pentru cresterea in exces a parului (hirsutism) poate fi reprezentat prin medicatie (cum este Spironolactona) sau prin indepartarea temporara sau definitiva a acestuia prin terapii dermatocosmetice (IPL, electroliza, etc). Variantele de tratament sunt evident individualizate.
-schimbarea stilului de viata pentru controlarea greutatii corporale
Tratamentul pentru obezitate se concentreaza pe dieta, exercitiu fizic si scadere ponderala. Scaderea ponderala, chiar si numai de 5-7% in decurs de 6 luni poate reduce nivelele de testosteron si revenirea ovulatiei si a fertilitatii la mai mult de 75% dintre femeile cu sindrom al ovarului polichistic.
Tratament de intretinere: include medicatie si schimbari in stilul de viata. Tratamentul are ca scop eliminarea simptomelor si prevenirea complicatiilor pe termen lung. Nu exista un tratament care sa vindece sindromul, dar majoritatea femeilor pot duce o viata sanatoasa cu tratament medical si schimbari in stilul de viata!
ALIMENTAȚIA CORECTĂ ÎN SOP
Indiferent dacă suferi sau nu de o patologie, monitorizarea anuală a statusului nutrițional și echilibrarea balanței grupelor alimentar cu siguranță reprezintă un pas important în prevenirea bolilor cu incidență și prevalență crescute în rândul populației.
Când vine vorba de SOP, din punct de vedere nutrițional, nu mă gândesc strict la pacientele cu obezitate sau suprapondere. Acest sindrom se poate instala la orice tip constituțional, insă am observat un aspect repetitiv atunci când creionez istoricul medical al pacientelor care ajung in cabinet pentru un program nutrițional.
Femeile intre 20 si 40 de ani cu sindromul ovarului polichistic sunt cele mai afectate de problemele cu infertilitatea.
După un simplu calcul și din experiența mea de până acum, 4 din 5 femei cu obezitate de grad 2 sau 3 sufereau concomitent și de SOP. Privind lucrurile din această perspectivă, am început sa adresez tot mai frecvent întrebări legate de alimentație pacientelor diagnosticate cu SOP pentru a determina gradul de cunoaștere și severitatea consecințelor acestui sindrom dar și a obezității. Din păcate, nicio pacientă nu a știut exact ce grupe alimentare ar trebui sa consume.
Există o multitudine de mituri care se bat cap în cap, iar incertitudinea oferită de acestea cu siguranță a ajuns si la voi. Într-adevar, scaderea ponderala este de preferat atunci cand ai fost diagnosticata cu SOP si in acelasi timp greutatea ta corporala nu este una ideala, insa acest procesc nu trebuie sa se realizeze de-odata, nu trebuie sa te debarasezi in cateva saptamani de kilogramele pe care le-ai acumulat timp de cativa ani, ci sa inveti ce este sanatos si nu pentru tine.
Mai jos sunt inserate câteva indicii cu grupele alimentare persmise in SOP
Se poate observa o gamă destul de variată în ceea ce consta alimentația pacientelor cu SOP, iar pe lângă acestea, recomandarea mea ar fi consumarea lactatelor de cel puțin 3 ori pe săptămână, însă ar trebui sa fie cu un conținut scăzut de grăsimi atât în cazul iaurturilor cât și în cazul laptelui. Ar trebui evitată smântâna și produsele de panificație. Cele menționate ulterior pot fi consumate in cantitati mici/moderate intr-o forma integrala. Totodată, recomandarile ghidurilor actuale includ o alimentatie fără gluten, iar zahrul ar trebui eliminat în totalitate din alimentație și înlocuit cu indulcitori naturali.
Schimbarea poate necesita uneori o trecere brusca, dar de cele mai multe ori organismul se poate obișnui si cu o modificare a alimentatie intr-un mod treptat. Constientizarea unei probleme ar trebui sa fie pusa pe primul loc, iar inainte de a ajunge la tratarea patologiilor, de preferat ar fi sa le prevenim prin controale repetate, screening-uri și un stil de viata adecvat.
Cu siguranta pot fi inca multe de spus, detaliat si adaugat in privind acestui sindrom complex inca neelucidat pe deplin ca mecanism de aparitie si actiune, iar cea mai buna strategie si evaluare in diagnosticarea, combatarea si tratarea simptomelor si/sau a consecintelor descrise anterior se pot face doar in urma unei evaluari medicale de specialitate riguroase, atente si cat mai timpurie ! Până atunci…
MULT SUCCES ÎN ALEGERILE PE CARE LE FACI!!!
BIBLIOGRAFIE:
1. NOVAK – GINECOLOGIE – JONATHAN S. BEREK, ELI Y. ADASHI, PAULA A. HILLARD
2. Editura Medicala Callisto
3. GINECOLOGIE – VIRGILIU ANCAR
4. Editura Medicala
6. Kaplan Medical
7. https://www.smartfertilitychoices.com
In sfârșit am găsit răspunsuri concrete la câteva din întrebările pe care deseori mi le puneam. Felicitări ! Sper ca vei mai posta informații penteu ca sunt super utile !
Multumesc pt articol.
Pingback: INSULINOREZISTENȚA ȘI DIABETUL ZAHARAT TIP 2 – Dr. Denisa Boștină