ÎNȚELEGEREA ȘI EDUCAREA FOAMEI

“Educarea foamei” nu este un subiect facil, insa nici atat de controversat pe cat pare. Este o tema interesanta si foarte rar dezbatuta. Suntem conceputi sa nu uitam de foame, insa nu suntem conceputi sa ne stapanim foamea si sa o educam in asa maniera incat sa nu adaugam kilograme in plus. De cele mai multe ori, oamenii nu mananca de foame, ci de pofta sau de frica ca, mai tarziu, aflandu-se in alte circumstante, nu vor avea la indemana alimente pentru a-si stapani aceasta necesitate. A invata sa iti recunosti cu adevarat aceasta senzatie este un prim pas, si cel mai important deasemenea, in descoperirea si constientizarea celorlalte senzatii senzoriale alimentare si gustative, este o prima etapa in procesul de autocunoastere, adica in parcurgerea drumului spre cea mai buna varianta a ta din punct de vedere al alimentatiei constiente.


In articolul precedent, “Foame vs pofta”, am prezentat cele 3 tipuri esentiale de foame, din punct de vedere al evolutiei acesteia. Daca vom descoperi stadiul corect in care trebuie sa ne hranim, aproape ca problema va fi rezolvata, insa daca infulecam ceva la cea mai mica intensitate a acestei senzatii existentiale, acumularea kilogramelor nu va lua sfarsit. Daca mancam tinand cont de intensitatea ei, in timp, ne putem reconstrui principiile alimentare, ne putem reorganiza nutritiv si , in sfarsit, putem lua decizii singuri, fara ajutor. Reconsiderarea unui comportament alimentar corect calitativ si cantitativ poate fi realizata numai cu ajutorul nostru si este controlat strict de faptele noastre si de hotararile pe care le luam cu referire la ceea ce consumam, la cantitatea pe care o consumam si de cate ori pe zi consumam o cantitate de care, in majoritatea cazurilor, nu avem nevoie.


Ce trebuie sa facem pentru a ne descoperi adevaratul moment in care trebuie sa luam o masa sau o gustare ?

  1. In primul rand, trebuie sa analizam foarte bine situatia. Sa ne dam seama unde am gresit si sa remediem situatia cand mai repede.
  2. Sa invatam sa spunem NU, ori de cate ori avem ocazia. De exemplu, ai fost invitat undeva, la un restaurant, petrecere sau alt loc in care se afla o masa bogata, iar tu tocmai ce ai mancat recent, nu iti este foame, dar apetitul este crescut. Invata sa spui NU poftelor si sa iti gestionezi foarte bine comportamentul alimentar.
  3. Sa ne organizam mesele si/sau gustarile intr-un jurnal alimentar foarte bine pus la punct pe o perioada nedeterminata. P.S. Am mai discutat despre acest subiect in articolele trcute.
  4. Sa ne raspundem singuri la niste intrebari simple, ca de exemplu:

– “Imi este foame cu adevarat?”

– “Am facut ceva care mi-a deschis apetitul si imi este doar pofta?”

– “Ce am mancat astazi si cat am mancat ? “

– “Oare am exagerat mancand atat ?”

– “ Cate mese am mancat astazi? Cate gustari am luat? Oare erau necesare toate acestea?”

– “Am nevoie de o masa sau doar de o simpla gustare?”

  1. Sa dobandim un orar stabil al meselor la o anumita ora, care este strict pentru a ne stapani foamea. Astfel, comportamentul alomentar va suferi o schimbare in bine.

Toate aceste intrebari trebuie sa le punem cu un singur scop, acela de a ne autocontrola impotriva “inamicilor alimentari” si de a ne educa senzatia de foame, in niciun caz de a ne invinovati ca am mancat prea mult sau incorect din punct de vedere nutritiv, calitativ.

O alta clasificarea a FOAMEI va fi prezentat mai jos si ea evidentiaza faptul ca desi nu mancam de pofta, ci de foame, ne hranim pentru minte si nu pentru fizic.


Screenshot (11)

Ce se intampla la nivel cerebral in realitate cand ne este foame cu adevarat ?

Semnalele foamei sunt niste reactii obisnuite, normale pe care organismul nostru le activeaza, pentru ca la nivel cerebral sa inceapa “aventura”. Exista 3 mari mecanisme care contribuie la activarea foamei: o cale aferenta care trimite stimuli la nivel cerebral, nucleul arcuat si calea eferenta care trimite de la nivel cerebral stimului catre periferie. Astfel, este activat circuitul catabolic, care are capacitatea de a mentine glicemia sub control si in cele mai grele momente, acelea fara nici un fel de aliment in apropierea noastra. La periferie, adica la nivelul organelor vitale, activitatea lor nu este compromisa, acestea stiu si fara ajutor sa isi procure energie pentru a functiona corespunzator. Intr-adevar, acest lucru este posibil pana la un anumit punct, cand toate depozitele adipoase au disparut. Dupa aceasta etapa, metabolismul creeaza glucoza din muschi, aici intrand in discutie o evolutie patologica in realizarea energiei.  Cand intensitatea foamei atinge 6-7/10 ( pe o scara de la 1 la 10),  atunci este punctul de a lua masa sau o gustare, insa daca foamea este superficiala, nu trebuie sa te ingrijorezi, ai un metabolism care se ocupa de energia ta in acele momente.

Screenshot (12)

Aceste fiind aratate, tin sa concluzionez următoeul aspect: organismul este capabil sa iti mentina “puterea” si daca eviti o masa sau nu ai luat o gustarica. Nu se intampla nimic, nu vei avea de suferit, din contra, rata metabolica va creste, metabolisul isi accelereaza activitatea, procurandu-si singur energie. Sarind peste o masa, ti-ai pus la treaba organismul, nu l-ai “omorat”.


  • Diabetul demascat: demontarea miturilor șI a concepțiilor greșite

    Diabetul demascat: demontarea miturilor șI a concepțiilor greșite

  • Diabetul demascat: demontarea miturilor șI a concepțiilor greșite

    Diabetes distress: cum afectează emoțiile gestionarea diabetului zaharat șI ce putem schimba?

  • Diabetul zaharat tip 2 și MAFLD: o relație strânsă cu implicații grave pentru sănătate

    Diabetul zaharat tip 2 și MAFLD: o relație strânsă cu implicații grave pentru sănătate

  • CAPCANA ALIMENTELOR “FĂRĂ ZAHĂR” SAU “FREE SUGAR”: AJUTĂ CU ADEVĂRAT ACESTE PRODUSE PACIENTUL CU DIABET ZAHARAT?

    Capcana alimentelor “fără zahăr” sau “free sugar”: ajută cu adevărat aceste produse pacientul cu diabet zaharat?

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

1 thoughts on “ÎNȚELEGEREA ȘI EDUCAREA FOAMEI

  1. Pingback: SOMN, ALIMENTATIE SI STIL DE VIATA – ~BLOG MEDICAL BY DENISA BOSTINA~

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *