Buna tuturor si bine v-am gasit pe Den’s Blog, blogul medical, nutritional si motivational in care vei gasi saptamanal o noua asociere a nutrientilor cu diverse patologii de care stiai mai mult sau mai putin. De aceasta data, D-nei Dr. Irina Turcanu i-a facut placerea de a insira cateva informatii documentate in ceea ce priveste Magneziul (Mg) si cateva dintre patologiile la nivel ocular care se asociaza cu acest element. Inainte de a parcurge informatia medicala din aceasta saptamana, as vrea sa o prezint pe Irina, atat din postura sa de medic, cat si din cea de om.
„Numele meu este Irina Țurcanu și în prezent sunt medic rezident oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgență București. Sunt o fire perseverenta, ambitioasa si deschisa. Ador ceea ce fac si nu concep cariera mea alta decat oftalmologia. Am o familie frumoasa care ma sustine necontenit astfel incat sa dedic suficient timp pacientilor, studiului stiintific si implicarii in diverse proiecte. In timpul meu liber imi place sa citesc, sa calatoresc si sa scriu; poate candva veti citi poezii. „
Magneziul este cunoscut ca fiind al 8-lea cel mai abundent element si al doilea cation regasit in apa marii. Mg deține multiple roluri in organismal uman, iar atat deficitul cat si excesul sau determina repercursiuni. Tulburariale homeostaziei acestuia sunt documentate la nivelul sistemului neuromuscular, cardiovascular dar se intalnesc si in unele boli cu substrat psiho-emotional.
Am ales sa scriem despre asocierea dintre magneziu si unele patologii ale globului ocular tocmai din motivul ca de cele mai multe ori sunt omise, fara o acordare majora a atentiei asupra lor.
O contributie majora in realizarea tulburarilor de vedere o constituie alimentatia deficitara, in special consumarea unor produse hipercalorice care nu aduc beneficii organismului. Carenetele multivitaminice sunt cunoscute ca prescursoare ale problemelor oftalmologice
A duce un stil de viata corect se traduce deseori printr-o dietă echilibrată şi activitate pe masura. Cu toate acestea, ca să ne păstrăm sănătoşi în întregime trebuie să avem grijă de fiecare componenta a organismului uman, implicand bineinteles si vederea. Iar, atentia si grija fata de ochii noştri necesita cu siguranta furnizarea atat a complexului de vitamine şi minerale, cât și prevenirea afecțiunilor oculare prin igiena oculară și consultații oftalmologice periodice. Cu toții cunoaștem despre multe vitamine cu rol benefic pentru sănătatea oculară cum ar fi: vitamina A, vitamina C, vitamina D, antioxidanții precum luteina, resveratrol sau mineralele ca seleniul sau zincul. Magneziul, pe de altă parte, lipsește din cel puțin 50% din suplimentele alimentare de pe piață pentru susținerea vederii.
„Creierul si ochii reprezintă doar 2% din greutatea corporală, dar utilizează mai mult de 25% din aportul nutrițional.”
Deși rolul deficitului de magneziu în mai multe boli precum afecțiunile cardiovasculare, neurologice, respiratorii, obstetricale și bolile critice a fost recunoscut, rolul deficitului de magneziu în patologiile oculare nu a fost discutat pe larg. Studiile susțin importanța lui și ori de cate ori este necesar, trebuie revizuită schema de tratament pentru a fi inclus și el.
- Blefarospasmul palpebral („Zbaterea ochiului”- in termeni populari)
Blefarospasmul palpebral, reprezintă contracţia repetitive si involuntară a muschilor de la nivel ocular (muschii orbiculari). Cauzele aparitiei sunt multiple, dar mai cel mai des este deficitul de Mg, stres, oboseala, orele petrecute intr-un interval prea mare de timp in fata gadget-urilor, dar si unele erori de efractie necorectate (anizometropiile=diferente de dioptrii).
In cazul în care zbaterea ochiului este însoţită si de spasme in jumatatea de fata concordanta cu ochiul in cauza, este obligatoriu un consult neurologic pentru a stabili un diagnostic corect şi de a efectua corespunzator etapele conduitei terapeutice.
Tratamentul consta in adaptarea la conformitate a stilului de viata prin imbunatatirea orelor de somn si corectarea eventualelor erori de efractie.
2. Nistagmusul
Incadrat tot in categoria miscarilor involuntare, nistagmusul consta in realizarea unor miscari de du-te-vino a globilor oculari, cel mai frecvent orizontale, dar si verticale sau rotatorii. Atunci cand explorarile biochimice reliefeaza un deficit major de Mg, iar nistagmusul este prezent, cu siguranta trebuie realizate si alte explorari paraclinice, pentru diagnosticarea corecta a unor tulburari metabolice si sistemice semnificative.
„Cel mai mare debit de sange din intreg organismul raportat la un mm3 in ochi, chiar in spatele retinei„
3. Glaucomul
Este o boala grava, care afecteaza ambii globi oculari, caracterizandu-se printr-o presiune crescuta a fluidelor din globul ocular care este exercitata asupra celorlalte componente. Pacientii diagnosticati au in cele mai multe cazuri o varsta de peste 35 de ani, sunt hipertensivi si au asociate si alte patologii. Circulatia retiniana alterata reprezinta un factor de risc pentru glaucom.
4. Keratoconusul
Este o afecțiune oculară non-inflamatorie, asociată cu multe afecțiuni sistemice, oculare și genetice. Din punct de vedere al morfologiei, se caracterizeaza prin deformarea si subțierea progresiva a corneeii, cu astigmatism si scaderea acuitatii vizuale, iar pacienții s-au dovedit a avea niveluri serice scăzute de magneziu. Aceasta induce degenerarea colagenului, pierderea celulelor corneene si subtierea corneei.
De mentionat este faptul ca mai frecvent sunt afectate persoanele tinere, iar varsta de apariție a bolii se incadreaza între 16-21 de ani, deci avem un grup de vârstă tanăr supus unei afecțiuni care duce la pierderea vederii funcționale.
„Magneziul are efect vasorelaxant direct si astfel asigura o circulatie buna la nivelul nervului optic.”
MAGNEZIUL= catalizator vital cu implicare multipla la nivel metabolic, dar mai ales in activitatea enzimelor implicate in producerea de energie.
Suplimentarea dietei cu Mg ajuta in prevenirea anxitatii, a depresiei, in relaxarea musculaturii, dar si in sindromul premenstrual. Este un element esential in sanatatea vaselor arteriale. Carenta de Mg poate reprezenta o cauza fatala a aritmiilor, a hipertensiunii arteriale, insomniei dar si a colonului iritabil.
Masurarea Mg intracelular este testul cel mai frecvent utilizat pentru detectarea unei eventuale carente si ar trebui efectuat si interpretat cu o seriozitate mai accentuata din cazau efectului devastator de stimulare a agravarii diverselor boli.
SURSE DE MAGNEZIU |
---|
Produse lactate |
Carne alba (peste in special si fructe de mare) |
Fructe (caise, banane, mere, pepene galben, grepfrut, smochine) |
Alge brune si alge rosii |
Cereale integrale, nasturelul, graul, ovaz |
Ciocolata neagra |
Avocado, Fenicul |
Nuci si migdale |
Musetelul, papadia, frunzele de zmeur, trifoi rosu, stevia galbena |
Seminte de susan, in brun si in auriu |