MENȚINEREA DUPĂ SCĂDEREA PONDERALĂ- O ETAPĂ MAI DIFICILĂ?

După etapele de scădere ponderală din cadrul Programului Dennutrition, am încercat întotdeauna să le explic pacienților care și-au atins obiectivul și, implicit, greutatea corporală ideală, că implementarea perioadei de menținere este la fel de importantă precum minusul de kilograme din primele etape. Oare este cu adevărat menținerea mai dificila decât minusul ponderal? Iată explicația mai jos.

După procesul de scădere ponderală, indiferent de programul/dieta/alimentația urmată, respectiv după atingerea greutății ideale, este imperios necesar să fie adoptată o perioadă de menținere, de minimum 6 luni. Această etapă este crucială pentru gestionarea greutății pe termen lug, având ca scop stabilizarea noii greutăți corporale și, în același timp, prevenirea recăpătării kilogramelor pierdute. Acest pas este de multe ori mult mai dificil decât perioada de scădere ponderală, tocmai din pierderea gradului motivațional, obiectivul prestabilit inițial fiind atins. Multe paciente renunță la această etapă, revenind, din nefericire, după aproximativ același interval în care ar trebui implementată menținerea  cu câteva kilograme în plus tocmai din lipsa procesului de educație nutrițională, pe care de altfel, eu îl consider imperios necesar. 

Există câteva aspecte esențiale care trebuie luate în considerare în această etapă. După cum am menționat anterior, procesul didactic de educație nutrițională necesită o abordare complexă, astfel încât pacienții care provin dintr-un proces de scădere ponderală trebuie să cunoască detaliat toate aspectele nutriționale urmate, dar și recomandările nutriționale pe termen lung implementate în mod individualizat și explicate în concordanță cu patologiile asociate. În acestă etapă trebuie clarificate toate semnele de întrebare pe care pacientul le ridică asupra procesului de menținere de lungă durată. Atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, pacientul trebuie să învețe să gestioneze de unul singur porțiile și proporțiile, să facă alegeri sănătoase corecte, să învețe citirea corectă a etichetelor nutriționale și să facă deosebire între macronutrienți, astfel încât, cu timpul, să devină propriul său nutriționist. 

Pe de altă parte, monitorizarea greutății corporale deține un rol important în parcurgerea în totalitate a acestei etape. De asemenea, activitatea fizică susținută trebuie integrată corect, sub supravegherea unui specialist în domeniu, tocmai pentru a fi evitate potențialele accidente. În această etapă este extrem de important suportul emoțional și social pentru oferirea suplimentară a încurajării și sporirea gradului motivațional. 

Includerea unei palete diverse de alimente trebuie realizată cu atenție, la fel, sub supravegherea medicului nutriționist, restricțiile trebuie evitate, recalcularea necesarului energetic fiind mai frecvent efectuată. Așasar, Implementarea acestor strategii poate contribui la o perioadă de menținere reușită, asigurându-se că greutatea pierdută nu este recâștigată și că se menține un stil de viață sănătos și sustenabil.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *