Risipa alimentară nu este întocmai un subiect frecvent dezbătut în zilele noastre, însă este necesar să acordăm mai multă atenție alimentelor pe care le aruncăm zilnic. Se estimează că de la un an la altul cantitatea de mâncare aruncată crește considerabil, raportându-se la ordinul sutelor de tone, cu oscilații în funcție de fiecare țară în parte. De precizat fiind faptul că în aceste estimări nu sunt incluse recoltele fermierilor rămase sau alimentele al cărui termen de valabilitate au expirat sau alimente alterate din cadrul magazinelor comerciale. Pe de altă parte, este adevărat și faptul că nu toate alimentele risipite pot fi conservate și consumate ulterior, dar s-a dovedit că multe dintre preparatele aruncate sunt provenite în proporții mari din casele oamenilor.
Pentru a evita aceste neplăceri în ceea ce constă risipa alimentară am pregătit câteva tips and tricks care vă pot ajuta în viitor pentru o mai bună organizare a meselor, dar și a listei de cumpărături. Cel mai bun loc pentru a începe este chiar în propria bucătărie. O modalitate utilă și ușăr de pus în practică este planificarea și gătirea unei mese gustoase și sănătoase cu preparatele care deja se regăsesc în frigider,care sunt la îndemână, fără a mai fi nevoie de o listă de cumpărături suplimentară.
· Caută alimentele care trebuie consumate, al căror termen de valabilitate expiră recent.
· Adaugă pe o listă strict alimente sau ingrediente de care mai ai nevoie și respectă lista la cumpărături.
· Adaugă în coșul de cumpărături preparate congelate, preparate care pot fi consumate într-un interval mai lung de timp. De exemplu, optează pentru fructe și legume congelate, la fel și preparatele de carne.
· Pentru alimentele perisabile, precum fructele proaspete, adaugă în coșul de cumpărături o cantitate mai redusă pentru a evita în prealabil risipa alimentară
· Întocmește mai des lista de cumpărături și pune-o în aplicare doar atunci când este cazul.
Creativitatea și răbdarea connstituie două dintre multiplele calități pe care o persoană trebuie să le dețină atunci când aducem în discuție prepararea termică a alimentelor. Transformarea meselor în supe, salate, sandvișuri de la bucățelele legumelor rămase, sau divizarea meselor în funcție de porțiile rămase sunt de asemenea recomandate și destul de util în rândul celor care încearcă să nu mai risipească o cantitate atât de mare de hrană. Cantitatea neconsumată de la prânz sau micul dejun poate fi păstrată pentru o masă sau gustare ulterioară în decursul aceleași zile.
Cu toate că risipa alimentară ar trebui evitată cât de mult posibil, practicarea unei suguranțe alimentare ideale se situează superior acesteia. Astfel, consumul produselor perisabile și depozitate în condiții corespunzătoare este necesar în timp optim de până la maxim 4 zile. Condițiile ideale de depozitare sunt necesare, acestea regăsindu-se pe eticheta fiecărui aliment în parte.
Alte modalități de a nu risipi mâncarea ar fi acordarea unei atenții sporite asupra mărimii porției, în limita necesarului individualizat din punct de vedere caloric. Totodată, atunci când este comandat un fel de mâncare, asigurați-vă ca veți primi un recipient de depozitare pentru a evita astfel aruncarea resturilor. În acest caz, puteți lua în considerare și izolarea sau compostarea cu ajutorul unor folii de unică folosință a recipientului întocmai pentru o siguranță alimentară optimă.