În căutarea adoptării unui stil de viață sănătos, încercările de a descoperi cât mai multe informații în această direcție pot fi necontrolate. Un concept din ce în ce mai căutat este indexul glicemic, un parametru care ne poate ajuta să identificăm capacitatea cu care un aliment ne poate ridica valoarea glicemică comparativ cu un alt aliment de referință, precum pâinea albă sau glucoza. Diferite glucide pot fi digerate și absorbite în multiple modalități, așadar indicele glicemic arată dacă un aliment amplifică rapid, moderat sau lent nivelul glicemiei la o persoană. Acesta este extrem de util mai ales în rândul pacienților cu diabet zaharat, oferindu-le un sprijin în alegerile alimentare calitative.
Indicele glicemic variază de la 0 la 100, iar, având ca referință glucoza pură, alimentele sunt împărțite în: alimente cu IG (index glicemic) mic sub 55%, alimente cu IG mediu sau moderat 56-69% și alimente cu IG crescut/mare peste 70%. Dintre alimentele cu IG mic putem aminti: majoritatea legumelor cu frunze verzi, oleaginoasele, produsele lactate fără adaos de zaharuri, unele fructe. De reținut nu toate alimentele cu IG redus sunt și recomandate a se consuma frecvent. Un exemplu simplu este ciocolata cu un procent crescut de cacao, care datorită cantității crescute de grăsimi care încetinesc absorbția glucidelor, poate fi încadrată în această categorie.
Există multiplii factori care pot influența indexul glicemic. Dintre aceștia sunt amintiți: conținutul bogat de fibre alimentare prezent într-un aliment, forma fizică a preparatului, temperatura acestuia, coținutul de apă, modalitatea de păstrare, gradul/frecvența și durata masticației alimentelor.
Asocierea alimentelor cu indici glicemici diferiți modifică IG total al unei mese, astfel ar fi ideal ca în cadrul unei mese, preparatele individuale să aparțină clasei IG redus, cel mult moderat, în funcție de particularitățile fiecărui individ. Alimentele bogate în fibre acționează la nivel intestinal ca o barieră care determină o rată scăzută de absorbție a carbohidraților la acest nivel. Asemănotor, acționează și preparatele bogate în grăsimi și proteine, precum unele lactate, fiindu-le asociat un IG redus.
De menționat un aspect important și anume faptul că focusul nu trebuie țintit doar asupra indexului glicemic al unui aliment, fiindcă atunci alimentația va fi dezorganizată, bogată în grăsimi și secundar hipercalorică. Un aliment trebuie privit în ansamblu, extrem de importantă fiind citirea etichetelor în rândul preparatelor comercializate. Cantitatea totală de carbohidrați ingerați la o masă sau acumulați pe parcursul unei zile prezinte un impact mai mare asupra curbelor glicemice prandiale comparativ cu indexul glicemic interpretat singur.
Așadar, acumularea informațiilor despre indexul glicemic poate constitui o unealtă valoroasă în eforturile legate de educația nutrițională atât pentru pacienții cu diabet zaharat, cât și în rândul persoanelor cu obezitate, care doresc o modificare a stilului de viață. Conștientizarea unor informații corecte conduc către alegeri alimentare corecte. Rămâi informat!