“INTELIGENȚA” COMPORTAMENTELOR ALIMENTARE

Atitudinea față de alimente și comportamentele alimentare reprezintă componente importante care trebuie modelate într-un mod individualizat pentru instituirea corectă a managementul obezității.  Totodată, există situații înn care pacienții cu obezitate nu mai prezintă capacitatea de a recunoaște senzațiile de foame și sațietate, cu un control optim al aportului alimentar. 

Așadar, necesitatea de a mânca, frica unei potențiale lipse a aportului alimentar și mâncatul ca și reflex rămân alternativele pentru întocmirea meselor. Facilitarea aderenței la restricția calorică în cazul unui regim alimentar hipocaloric, hipoglucidic, hipolipidic și normoproteic instituit la un pacient cu obezitate necesită în prealabil o recuperare a senzațiilor fiziologice de recunoaștere a foamei și a sațietății.

Educația nutrițională și construirea unor reguli ușor de urmat constituie o alternativă bună de gestionare și schimbare a obiceiurilor alimentare anterioare. Un aspect esențial constă în evitarea ciugulelilor dintre mese, respectarea meselor principale, iar în cazul persoanelor cu un apetit redus dimineața, micul dejun poate fi luat în primele 2 ore, nu imediat după trezire. Oprirea din mâncat la apariția senzației de sațietate și mâncatul mai lent pentru apariția precoce la un interval de aproximativ 20 de minute de la inițierea meselor sunt alte alternative pentru gestionarea poftelor. Creșterea consumului de vegetale și câte 2 porții de fructe zilnic, cu reducerea cantității de alimente cu densitate energetică mare, consumul unui singur fel per masă prezintă beneficii dovedite asupra organismului, cu rezultate favorabile și menținerea greutății pe termen determinat.

Mâncatul “inteligent” caracterizat prin oprirea oricărei activități în timpul mesei, relaxarea înainte de masă, gestionarea emoțiilor în timpul mâncatului, dar și încetarea acestuia odată cu apariția celei mai mici urme de senzație de plenitudine s-a dovedit a fi o etapă esențială în managementul obezității.

Pe de altă parte, evitarea risipei alimentare și sustenabilitatea nutrițională sunt încadrate ca aparținând comportamentului alimentar inteligent. Pentru evitarea alterării alimentelor și ulterior a înlăturării acestora, aprovizionarea trebuie să țină cont de cantitățile necesare pentru consum, iar întocmirea unei liste de cumpărături săptămânale.

Perseverența și motivatia sunt câteva dintre principiile care ar trebui abordate pentru a puncta atingerea tintelor ponderale propuse.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *