Pro și Contra DIETEI CU UN CONȚINUT FOARTE REDUS DE CALORII

Dieta cu conținut foarte redus de calorii deține un aport caloric de aproximativ 600-800 kcal/zi și poate fi recomandată pentru un interval limitat de timp, în general până la 12 săptămâni, sub supraveghere medicală. Obiectivul acestei diete este de a ajunge la o greutate apropiată de greutatea ideală într-un timp relativ scurt, fără a pierde din masa de țesut muscular.

Poate fi o opțiune în rândul pacienților cu obezitate morbidă și factori de risc adiționali pentru a determina o scădere ponderală rapidă la începutul unui program alimentar de lungă durată, ca de exemplu: înainte de intervențiile chirugicale metabolice, înainte de tratamente pentru fertilitate sau în cazul altor situații particulare medicale în care este imperios necesară o diminuare rapidă și importantă a greutății actuale. 

În general, instituirea unei diete cu conținut scăzut de calorii nu poate fi realizată din alimente consumate frecvent în rândul populației fără a evita în prealabil un eventual deficit de vitamine și minerale, necesitând astfel recutgerea la înlocuitori de masă sub formă de alimente semisolide sau lichide, precum smoothie-uri, supe creme sau alte variații din această categorie.

 De asemenea, aportul adecvat de proteine este esențial în întocmirea acestor modele alimentare atât pentru susținerea masei musculare, cât și pentru susținerea imunității, iar cu toate că glucidele reprezintă principala sursă de energie, în acest caz aportul hiperproteic constituie o sursă optimă de energiei. 

Pe de altă parte, necesitatea nutrițională a fiecărei persoane trebuie evaluată cu atenție, iar în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 2 tratați cu medicație non-insulinică, respectiv antidiabetice orale, precum derivații de sulfoniluree și/sau medicație insulinică, instituirea acestei categorii de diete nu este indicată din cauza riscului de hipoglicemii recurente.

Cu toate acestea, studiile evidențiază argumente pro și contra întocmirii unei astfel de diete. Câteva dintre argumentele contra pentru acest tipar sunt reprezentate de: riscul crescut de hipoglicemii in rândul pacienților cu diabet zaharat și obezitate aflați in tratament cu medicație insulinici și sau derivații de sulfoniluree, perioada limitată de timp și riscul crescut de recurenta in ceea ce consta surplus ponderal anterior, sunt contraindicate in sarcina, alăptare și in rândul persoanelor cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, riscul formarii calculilor biliari post scădere ponderala crescută intr-un timp scurt este posibil.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *