HIPERTIROIDISMUL

✅ Hipertiroidismul definește un ansamblu de afecțiuni secundare unei producții in exces de hormoni tiroidieni la nivelul organismului.

✅ Aceasta afectează 1,3% din populație.

✅ Hipertiroidismul subclinic se definește printr-un nivel scăzut al TSH-ului, cu pastrarea nivelului de hormoni tiroidieni in limitele optime.

✅ Hipertiroidismul clinic este definit atât prin prezenta unui nivel suprimat al TSH-ului, cât și prin sinteza și producerea in exces la nivelul tiroidei a hormonilor tiroidieni, respectiv FT3 și FT4.

✅ Cauzele hipertiroidismului sunt multiple, însă afecțiunea cu cea mai mare incidența este reprezentata de 𝐁𝐎𝐀𝐋𝐀 𝐆𝐑𝐀𝐕𝐄𝐒-𝐁𝐀𝐒𝐄𝐃𝐎𝐖, care constituie aproximativ 70% din totalul cauzelor. Aceasta este o patologie autoimună, caracterizata de prezența anticorpilor TRAB sau TSI, care la rândul lor determina o creștere in dimensiuni a glandei tiroide cu o producție excesivă a hormonilor tiroidieni. O alta cauză este reprezentată de 𝐀𝐃𝐄𝐍𝐎𝐌𝐔𝐋 𝐓𝐎𝐗𝐈𝐂 (𝐁𝐎𝐀𝐋𝐀 𝐏𝐋𝐔𝐌𝐌𝐄𝐑), care este un nodul benign autonom ce produce in exces hormoni tiroidieni. De asemenea, tot in aceeași categorie este integrată și 𝐆𝐔Ș𝐀 𝐓𝐎𝐗𝐈𝐂𝐀 𝐌𝐔𝐋𝐓𝐈𝐍𝐎𝐃𝐔𝐋𝐀𝐑𝐀. In această situație, pacientul este cunoscut cu o gușa nodulară veche, însă unul sau mai mulți noduli pot deveni autonomi, determinând, ca și in cazul adenomului toxic, o hiperproducție de FT3 și FT4. Prin efectul lor distructiv la nivelul parenchimului tiroidian, 𝐓𝐈𝐑𝐎𝐈𝐃𝐈𝐓𝐄𝐋𝐄 determină o eliberare in cantități mari la nivel sanguin de hormoni tiroidieni preformati, fiind astfel o alta cauza a hipertiroidismului.

✅ Alte cauze mai rare sunt reprezentate de:

  • Adenom hipofizar secretat de TSH
  • Struma ovarii
  • Sindromul de rezistența la hormonii tiroidieni
  • Tireotoxicoza factitia

✅ Semnele și simptomele care apar in hipertiroidism pot fi: iritabilitate, agitație psiho-motorie, piele fină, caldă și umedă, ușor tremor la nivelul extremităților, scădere in greutate dar cu pastrarea apetitului, insomnii, palpitații, transpirații, cicluri menstruale neregulate la femeile de vârsta fertila, diaree. Exoftalmia sau proeminența globilor oculari în afara orbitei, este un semn caracteristic bolii Graves Basedow.

✅ Diagnosticul este stabilit de către medicul specialist endocrinolog in urma unor investigații paraclinice mai amănunțite:

  • teste de laborator: FT3, FT4, TSH, anticorpii TRAb, antiTPO, antiTG etc.
  • Ecografie tiroidiană
  • Scintigrafie tiroidiană

✅ Tratamentul difera in funcție de severitatea afecțiunii și de patologia subiacentă hipertiroidismului și se adresează atât patologiei în sine, cât si semnelor si simptomelor determinate de aceasta.

✅ Oricare dintre semnele și simptomele descrise anterior necesita un consult de specialitate endocrinologic.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *