Menopauza reprezintă un proces natural apărut în rândul femeilor, în care menstrele sunt oprite pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutiv până la instalarea sa.
Aceasta apare de obicei între 45 și 55 de ani, dar poate afecta și femeile mai tinere. În timpul menopauzei, există o stagnare a rezervei ovariene,în care producerea de hormoni estrogeni nu mai există. Secundar acest aspect conduce către simptome asociate menopauzei și la modificări ale sănătății femeilor pe termen scurt și lung.
Fiecare femeie va experimenta menopauza într-un mod diferit. Unele pot prezenta niciun simptom, dar multe femei o vor face, iar pentru unele pot fi destul de severe și au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Cele mai frecvente simptome sunt bufeurile și transpirațiile nocturne. Alte simptome includ modificări ale dispoziției (cum ar fi anxietatea și depresia), pierderea memoriei și a concentrării, uscăciunea vaginală, lipsa de interes pentru sex, reducerea masei musculare, tulburări de somn și dureri de cap.
Cum pot fi gestionate simptomele menopauzei?
Există diverse modalități de a gestionare a simptomelor și chiar schimbări într-un mod pozitiv ale stilului de viață, cum ar fi o dietă variată, dar și intensificarea activității fizice în rutina zilnică, care pot conduce către o ameliorare semnificativă a simptomatologiei clasice.
Aceste modificări spre bine pot ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de apariție pe termen îndelungat a unor consecințe ale menopauzei, precum scăderea riscului cardiovascular dar și apariția osteoporozei precoce.
– Reduceți sau chiar evitați alimentele declanșatoare care vă agravează simptomele
Unele alimente, inclusiv cofeina, alcoolul sau condimentele în exces pot declanșa sau agrava bufeurile și transpirațiile din timpul nopții.
– Protejeza-ti sistemul cardiovascular și menține greutatea ideală
Prima treaptă terapeutică la persoanele cu obezitate și simptome caracteristice menopauzei, precum bufeurile este reprezentată de atingerea scăderii ideale și optimizarea stilului de viață.
Optează pentru o dietă bogată în fructe, legume, alimente bogate în fibre (cum ar fi cerealele integrale) și pește gras, limitând în același timp alimentele bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare.
– Protejează sistemul osos.
După instalarea menopauzei, femeile prezintă o predispoziție crescută de a dezvolta osteopenie și inclusiv osteoporoză din cauza absenței hormonilor estrogeni, iar
Includerea în dietă a surselor de calciu (ca de exemplu produsele lactate sau alternativele lactate fortificate) și a surselor de vitamina D (precum peștele gras, ouăle și cerealele fortificate principalla micul dejun).
– Activitatea fizică este esențială
Încercați să reduceți perioadele lungi de repaus fizic și urmați un interval de cel puțin 150 de minute pe o săptămână de activitate fizică moderată.