GLANDA TIROIDĂ ȘI OVARUL

☑️ Unul dintre factorii care are impact negativ asupra rezervei funcționale a ovarului sunt reprezentate de tulburările tiroidiene. Patologia tiroidienă este cunoscuta ca fii d una dintre cele mai frecvente probleme endocrine la vârsta reproductivă și poate provoca tulburări menstruale, de ovulație și infertilitate.

☑️ Hormonii tiroidieni au rol in funcționarea optima a gonadostatului in perioada de fertilitate, iar efectele manifestate asupra gătitului fiind reprezentate de dezvoltarea creierului și susținerea creșterii osoase.

☑️ Disfuncția tiroidiană poate afecta fertilitatea și riscul de avort spontan in rândul femeilor tinere, influențând astfel procesul de creștere foliculară, dezvoltarea embrionului, dar și formarea placentei. De asemenea, a fost demonstrat faptul că tulburările tiroidiene sunt asociate cu rezerva ovariană prin afectarea procesului folicular.

☑️Prevalența hipotiroidismului clinic manifest la femeile de vârstă reproductivă este de 2% . Mecanismul exact al efectului tulburărilor tiroidiene asupra menstruației și infertilității nu este pe deplin inteles, in continuare fiind un domeniu de cercetare medical.

☑️ La nivelul ovarului, celulele acestuia cunoscute sub denumirea de ovocite sunt înconjurate de către o alta categorie de celule, denumire celule de granuloasa care evoluează ca suport vital pentru ovocite. Studiile arată că aceste celule localizate la nivelul ovarului exprima receptori pentru hormonii tiroidieni. Pe de alta parte, a fost demonstrat faptul ca hormonii tiroidieni au efect stimulator asupra hormonului foliculostimulant (hormon secretat de hipofiza care la bărbați are rol in spermatogeneza, iar la femei in măsurarea foliculilor ovarieni și stimularea secreției de estrogeni de la acest nivel), determinând prevenirea morții premature a celulelor foliculare.

☑️ In procesul de formare a foliculilor ovarieni, proces cunoscut sub denumirea de foliculogeneza, hormonii tiroidieni au fost regăsiți și in lichidul folicular, jucând un rol important in acest sens, iar dereglarea funcției tiroidiene poate in consecință determina afectarea dezvoltării foliculare.

☑️ Atât tulburările tiroidiene, cât și scăderea rezervei ovariene se amplifica odată cu înaintarea in vârsta . Tulburările tiroidiene autoimune au fost, de asemenea, raportate la 10 până la 30% dintre pacienții cu insuficiență ovariană, sugerând că tulburările tiroidiene sunt intra-adevăr asociate cu rezerva ovariană.

☑️ Verificarea periodică a funcției tiroidiene concomitent cu cea ovariană este esentiala, in special la persoanele aflate la varsta fertila, astfel controalele medicale de specialitate interdisciplinare jucând un rol important in gestionarea eventualelor probleme endocrinologice.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *