Diabetul demascat: demontarea miturilor șI a concepțiilor greșite

Diabetul demascat: demontarea miturilor șI a concepțiilor greșite

 

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvent întâlnite, dar și greșit înțelese afecțiuni cronice. Din cauza lipsei unei informări corectă și a răspândirii unor mituri de-a lungul timpului, multe persoane diagnosticate cu diabet zaharat au o percepție distorsionată asupra bolii, ceea ce poate duce la stigmatizare, dar și la o îngrijire necorespunzătoare, căutând astfel soluții miraculoase, însă fără un beneficiu dovedit. Pentru a combate aceste neînțelegeri, în continuare vom explora și demasca unele dintre cele mai comune mituri legate de diabet, oferind informații corecte și actualizate adresate publicului larg.

 

Mitul nr. 1: Doar persoanele supraponderale sau cu obezitate pot avea diabet zaharat de tip 2- FALS

Unul dintre cele mai frecvent întâlnite mituri legate de diabetul zaharat  este acela că doar persoanele supraponderale sau obeze sunt predispuse să dezvolte această boală. Asemenea concepție greșită provine din faptul că obezitatea este unul dintre factorii de risc majori pentru diabetul de tip 2. Totuși, realitatea este mult mai complexă. Diabetul poate afecta oameni de toate constituțiile corporale, indiferent de greutate. Aproximativ 10-15% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au o greutate corporală normală. Factorii genetici, nivelul de activitate fizică și distribuția țesutului adipos în organism joacă un rol important. De exemplu, grăsimea viscerală din jurul organelor interne poate crește riscul de diabet, chiar și la persoanele cu o valoare a indexului de masă corporală optimă.

 

Mitul nr. 2: Consumul excesiv de ZAHĂR cauzează diabetul zaharat

Diabetul de tip 2, deși poate fi influențat de un stil de viață nesănătos, nu apare doar din cauza consumului de zahăr. Este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori genetici, dietă, greutate și activitate fizică. Consumul excesiv de alimente procesate, alături de o viață sedentară, contribuie mai mult la dezvoltarea rezistenței la insulină decât simpla prezență a zahărului în dietă.

Așadar, zahărul contribuie la aportul caloric, dar principala problemă este în general alimentația săracă în nutrienți, bogată în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, care poate determina în timp la obezitate abdominală și, ulterior, la rezistența la insulină.

 

Mitul nr. 3: Dacă ai diabet de tip 2, trebuie să renunți complet la carbohidrați

Un alt mit foarte des întâlnit este că persoanele cu diabet de tip 2 nu mai pot consuma carbohidrați deloc. În realitate, carbohidrații sunt o parte importantă a dietei, chiar și pentru cei care trăiesc cu diabet. Cheia este alegerea tipului potrivit de carbohidrați și gestionarea porțiilor. Carbohidrații complecși, precum cei din cerealele integrale și legume, dar și fructe cu index glicemic mic sunt preferabili, deoarece au un impact mai lent asupra glicemiei. O dietă echilibrată, care include fibre și proteine, ajută la stabilizarea nivelului glicemic postprandial. Așa că, în loc să eliminați complet carbohidrații, concentrați-vă pe gestionarea lor inteligentă.

 

Mitul nr. 4: Doar persoanele în vârstă fac diabet de tip 2

Deși diabetul de tip 2 este mai frecvent diagnosticat la adulți de vârstă medie sau la persoane mai în vârstă, el poate apărea și la tineri, ba chiar și la copii. În ultimele decenii, a existat o creștere alarmantă a cazurilor de diabet de tip 2 în rândul tinerilor, în special din cauza stilului de viață sedentar și a creșterii ratei obezității infantile. Oricine poate dezvolta diabet de tip 2, indiferent de vârstă, dacă există factori de risc prezenți, precum genetica, sedentarismul, sau o alimentație inadecvată. Este important ca adulții tineri și chiar adolescenții să fie conștienți de riscuri și să adopte obiceiuri sănătoase cât mai devreme. 

 

Mitul nr. 5: Persoanele cu diabet de tip 2 nu pot duce o viață normală

Acest mit este poate cel mai descurajator și departe de adevăr. Deși diabetul zasharat de tip 2 este o boală cronică ce necesită gestionare pe tot parcursul vieții, majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 pot duce o viață normală, activă și sănătoasă, cu o bună gestionare a acestei afecțiuni.

Cu o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, monitorizarea glicemiei și tratamente adeecvat la recomandarea medicului specialist diabetolog, persoanele cu diabet de tip 2 își pot controla boala într-un mod eficient. Controlul atent al profilului glicemic reduce riscurile de complicații pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare, problemele renale dar și neuropatia.

Așadar, gestionarea diabetului de tip 2 depinde foarte mult de educația corectă și de demontarea miturilor care înconjoară această boală. Este important să înțelegem că diabetul nu afectează doar anumite categorii de persoane și că este posibil să trăiești o viață împlinită, chiar și cu acest diagnostic. A rămâne informat și a colabora cu medicii sunt etapele esențiale pentru un control optim și o viață sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *