CUM TRATĂM OSTEOPOROZA?

☑️ Principalul obiectiv al tratamentului este de a preveni apariția fracturilor. Având in vedere rata de aparitie mult mai frecventa a osteoporozei la femeile postmenopauza, măsurile de preventie sunt extrem de importante la aceasta categorie de vârsta.

☑️ Majoritatea medicamentelor pentru osteoporoza funcționează pe principiul scăderii ratei de degradare a osului, însă exista și molecule care accelerează procesul de formare a acestuia.

☑️ Odată diagnosticata, pacientul necesita tratament de specialitate, însă persoanele cu risc crescut de a dezvolta osteoporoza ( înaintarea in vârsta, prezenta fracturilor anterioare, istoric familial, alte patologii care conduc către osteoporoza, precum hiperparatiroidism, boala cronica de rinichi sau terapii asociate ca de exemplu corticosteroizii monitorizări frecvente și preventie.

 ☑️ Prevenția se face cu preparate de calciu și vitamina D, iar pentru tratament se impune medicație antiosteoporotică. Exista mai multe variante de tratament antiosteoporotic, alegerea tratamentului potrivit pentru osteoporoză fiind individualizata. Exista doua mari clase de medicamente antiosteoporotice: 𝐚𝐧𝐭𝐢𝐫𝐞𝐬𝐨𝐫𝐛𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐨𝐬𝐨𝐚𝐬𝐞 (bifosfonatii), care reduc procesul de resorbție și 𝐬𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐨𝐬𝐨𝐚𝐬𝐞. Indicatia de tratament este stabilita de catre medicul specialist, care va lua in considerare varsta, severitatea bolii, afectiunile asociate, tinand cont si de preferinta pacientului.

☑️ 𝐁𝐢𝐟𝐨𝐬𝐟𝐨𝐧𝐚𝐭𝐢𝐢 prezint ca modalitate principala de acțiune inhibiția resorbție la nivelul țesutului osos. Aceasta categorie este utilizată frecvente in diverse anomalii osoase, pe primul loc situându-se osteoporoza. Prezintă o capacitate fundamentală de a oferi un echilibru între interacțiunea celulelor osului. Cele mai comune efecte adevărat ale bifosfonatilor sunt reprezentate de: hipersensibilitate la substanța activa, iritarea mucoasei stomacului și a esofagului, hipocalcemie.

☑️ Măsurile privind stilul de viață ar trebui adoptate universal pentru a reduce pierderea osoasă la femeile aflate în postmenopauză. Ansamblul igieno-dietetic  include pe langa  aportul adecvat de calciu și vitamina D si  exerciții fizice, renunțarea la fumat, consiliere privind prevenirea căderilor și evitarea consumului in exces de alcool. Se recomanda obtinerea unui aport adecvat de calciu din alimentatie. Furnizarea zilnică adecvată de calciu și vitamina D constituie un mod eficient și ieftin de a ajuta la reducerea riscului de fractură. O dietă echilibrată bogată în produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe și legume oferă calciu, precum și numeroși nutrienți necesari pentru o sănătate bună. Dacă nu se poate obține un aport adecvat  de calciu alimentar, va fi indicate suplimentarea alimentară.

☑️ Tratamentul osteoporozei este individualizat, și prescris de medicul specialist in urma unor investigații mai amănunțite.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *