PREVENTIE, OBEZITATE SI NORMALITATE

Totul despre

Preventie si Obezitate

By Denisa Bostina

ANUNT! Acest articol este realizat intr-un mod optim general, iar termenii medicali care „ar trebui” precizati sunt defapt metamorfozati in explicatii coerente si usor de inteles pentru majoritatea cititorilor. Asadar, articolul este unul informativ strict din punct de vedere al experientei mele cu pacientii.

 

Dennutrition

Hello! Nu ne-am mai auzit de ceva timp. Am fost oarecum prinsa cu penultima sesiune din parcursul studentiei mele si aproape am ajuns la finalul drumului, mai exact spre indeplinirea visului de a deveni medic. Mi-am dorit dintotdeauna sa fiu in folosul oamenilor, sa ii ajut si sa ii determin sa faca alegerea potrivita pentru a-si schimba sau mentine intr-o constanta favorabila calitatea vietii, iar astazi mi-am propus sa va povestesc putin despre “Iubirea de sine” dar din perspectiva unui tanar viitor medic. Nu sunt terapeut sau psiholog, sunt studenta la medicina si consultant nutritionist, dar in toata aceasta perioada de pregatire si din punct de vedere al minimei experiente usor curbate de nutritionist, am trasat o concluzie care, cu siguranta, o sa te puna pe ganduri. 

Odata cu modernizarea deceniilor si gradul mult amplificat de inventivitate al omenirii si descoperirea diverselor tehnici terapeutice, fiinta umana ( cu toata complexitatea sa) a uitat istoria, a uitat originea, inclusiv punctul de plecare, a uitat ce inseamna iubirea de sine si a uitat ca, in ciuda tehnologiei mult avansate, relatia cu natura va ramane la fel de puternica. Unde vreau sa ajung? Imediat vei intelege mesajul meu. Pana atunci, vreau sa iti aduc aminte ca, daca citesti aceasta mini-poveste , cu siguranta traiesti, gandesti si simti.. Exact. Iti aduc aminte ca inspiri si expiri, ca inima iti pompeaza licoarea vietii prin vase mentinand-ti un ritm cardiac optim, pentru ca tu, cu siguranta, ai uitat. Cufundati in vastele probleme ale societatii, ocupati in permanenta de lucruri materiale, am uitat sa avem grija de noi, am uitat sa ne acordam o atentie minima si am uitat sa ne iubim.

Astazi am decis sa va povestesc putin despre preventie. Ce este si cat de importanta este, dar si de ce este neaparat necesar sa urmam sfaturile si indicatiile medicale. Controversele societatii si opiniile persoanelor neacreditate au ajuns sa fie din ce in ce mai frecvente, iar afectarea calitatii vietii se datoreaza neconditionat acestor mituri, care, din nefericire, nu sunt desfiintate inca. Incercarea mea de a dezbate un subiect comun cotidianului actual doreste a nu lasa loc de interpretari. Aud frecvent urmatoarea intrebare: “De ce sa merg la medic daca nu ma doare absolut nimic?” sau “De ce sa arunc banii pe fereastra, daca eu nu am nimic?”. Intrebari reale de la oameni reali, insa majoritatea care isi adreseaza sau le adreseaza altora, manipulandu-i verbal prin astfel de sintagme, din pacate, si-au pierdut increderea in sistemul medical; nu mai au asteptari. Pe de alta parte, tot aceste persoane, conform studiilor, sunt cele care apartin societatii rurale. Oameni dezinformati din medii defavorizate, care cu siguranta, au nevoie de rabdare, explicatii si o atentie superioara. Ei bine, acest “nu am nimic” nu iti ofera o certitudine documentata din punct de vedere medical fara un consult de specialitate, fara explorari functionale si, in concluzie, fara un diagnostic si un sfat specializat. Acest “nu am nimic” in termini medicali poate fi tradus ca “Preventie”. Pentru a “nu avea nimic” trebuie sa fim siguri ca “nu avem nimic”.P.S.  Subtilitatea afirmatiei precedente poate fi oarecum interpretata printr-o varietate de subintelesuri usor adinamice. Exista foarte multe motive pentru care selectia naturala ne-a lasat vulnerabili in a dezvolta diverse boli, insa singura modalitate prin care putem stagna sau preveni acest curs evolutiv il reprezinta preventia. Aceasta constituie cea mai veche si constanta metoda de crestere a calitatii vietii si a supravietuirii populatiei din sfera medicinei actuale. Se defineste clasic ca modalitate de a atrage atentia pacientului asupra consecintelor negative care ar putea sa afecteze in viitor viata sa. Totodata, se considera a fi cea mai eficienta si ieftina cale prin care o persoana poate sa isi creasca semnificativ speranta de viata si, in acelasi timp, sa reuseasca performanta de a reduce factorii de risc care atesta asupra calitatii stilului de viata. O sumedenie de patologii ar putea fi prevenite, sau chiar stagnate in evolutie daca preventia medicala ar fi luata in calcul de catre un procent mai mare de pacienti. Controalele regulate la medicul specialist, analizele sau investigatiile paraclinice efectuate sub indrumarea acestuia si respectarea indicatiilor medicale oferite ar fi cateva dintre etapele care trebuie parcurse pentru a putea imbunatati starea de sanatate.

Nu există o soluție unică sau simplă pentru a combate  epidemia de obezitate. Este o problemă complexă si din ce in ce mai frecvent intalnita la nivel global. 

De ce evitam controalele medicale periodice?

„Daca as avea o ora pentru a rezolva o problema, iar viata mea ar depinde de o solutie, mi-as petrece primele 55 de minute identificand intrebarea corecta, deoarece, odata ce am intrebarea potrivita, pot rezolva problema in mai putin de 5 minute.”

ALBERT EINSTEIN

Citatul anterior isi rezuma aplicabilitatea si in cazul intrebarii de fata. „De ce evitam controalele medicale periodice?”. Motivele variaza de la un caz la altul, dar cel mai frecvent si plauzibil raspuns pe care eu l-am auzit a fost „Mi-e frica sa nu am ceva”. Din teama de a fi diagnosticat, pacientul evita sa se prezinte la medicul specialist, evita intrebarile si raspunsurile medical-informative si isi alimenteaza impresiile false prin diverse metode. In general, pacientii cu obezitate isi controleaza emotiile prin mancatul obsesiv-compulsiv despre care am discutat in alte articole.

Jonas Salk (inventatorul vaccinului antiopolio) a semnalat : „Ceea ce oamenii considera momentul descoperirii este realmente descoperirea intrebarii.” Umanitatea fuge de adevar si traieste intr-o superficialitate continua. Pe langa mancare, miturile ne hranesc credinta si dorinta ca totul sa fie bine, iar contextul actual ne indeparteaza considerabil cea mai importanta metoda prin care putem pune stop imbolnavirii, mai exact PREVENTIA. Din acest motiv, trebuie să existe o abordare care sa cuprinda mai multe domenii, nu doar pe cel medical. Factorii de decizie politică, organizațiile de stat și locale, liderii de afaceri și comunități, profesioniștii din școli, îngrijirea copiilor,asistența medicală și indivizii trebuie să colaboreze pentru a creea un mediu care să susțină un stil de viață sănătos pe un interval de timp de lunga durata. Există mai multe moduri prin care se pot  promova tiparele comportamentale ale unui  trai sanatos prin care sa se previna obezitatea. Prin unicitate si siguranta dam dovada de maturitate. Trebuie sa incercam sa ne responsabilizam din punct de vedere medical, sa ne punem mintea la contributie si sa constientizam pericolele care ne inconjoara. Multe dintre problemele noastre de sanatate au ca precursori mediile pe care noi, ca specie umana, le-am creat pentru a avea un trai mai bun.

„Cel mai mare avantaj al vietii moderne este si cel mai mare daunator: abundenta alimentelor.”

– Dr. Randolph M. Nesse

 

In cartea sa intitulata „Argumente optimiste pentru stari pesimiste”, Dr. Randolph descrie succint evolutia unor patologii comune, realatie dintre om si natura, dar aduce si considerente asupra starii noastre de sanatate. Din frica de a nu avea, consumam in exces, cumparam mai mult decat ne-ar folosi si am devenit egoisti. Organismele noastre, indiferent de cat de mult difera, nu sunt pregatite sa supravietuiasca acestui mediu modern pe o perioada indelungata de timp, la fel cum nici stramosii nostrii nu au resuit sa supravietuiasca fara metodele terapeutice actuale. Ne impodmolomi in propriile noastre inovatii, ne dorim din ce in ce mai mult sa descoperim asa-numitul „leac minune” si am uitat complet sa avem grija de noi. Metaforic vorbind, noi suntem propria noastra problema. Neglijarea fata de propriul sine atat din punct de vedere mental, cat si fizic, indiferenta cu care abordam unele aspecte si refuzul constant de a gasi o solutie a unei probleme evidente ne orienteaza cert catre o zona fara precedent. Ne lipseste increderea atat in noi, ca pacienti, cat si in cadrele medicale, iar aceasta incertitudine realmente dificila va avea consecinte nefaste asupra propriei noastre sanatati.  Este foarte important sa sapam adanc in aceasta interdependenta care ne macina mereu, sa incercam sa o acceptam si sa o tratam incet si sigur prin comunicarea cu un specialist; sa ne recapatam increderea in propria fiinta si sa ne iubim exact asa cum suntem.

Statisticile ne confirma ca obezitatea a atins cote maxime in ultimele decenii, ceea ce inseamna ca responsabilitatea oamenilor fata de propria sanatate se indreapta spre kilometrul 0. Trist, dar in acelasi timp adevarat, este faptul ca macar statisticile ar trebui sa ne puna un semn de intrebare si sa ne indrume spre traseul constientizarii in ceea ce rezuma aceasta patologie  “fantoma”. De cele mai multe ori pacientii care sufera de obezitate se prezinta la medic atunci cand aceasta a acaparat intr-o maniera negativa, prin efectele sale, si functiile altor organe, astfel complexitatea situatiei agravandu-se semnificativ. In acelasi timp, tot pacientul este cel care doreste ca schimbarea sa aiba loc rapid, kilogramele sa dispara, iar starea de sanatate sa se amelioreze miraculos.  Fie ca este vorba de cateva kilograme accumulate sau de un numar inzecit al lor, perioada de timp in care a avut loc acest proces nociv de alimentare excesiva si slab calitativa este una considerabila.

Asadar, concluzionam ideea ca adaptarea organismului la fluctuatii metabolice necesita acomodare si nu poate fi una brusca. Exista situatii in care pacientii se prrezinta cu stari de sanatate abominabile, in care sistemul cardiovascular este grav afectat, iar lupta cu kilogramele in plus trebuie sa fie una rapida pentru ca acestia sa nu fie pusi in pericol. Dar aceste tipologii comportamentale se intalnesc intr-un procent infim pe plaiul nostru romanesc, iar singura alternativa de combatere a obezitatii si a patologiilor precursoare ei o constituie preventia. 

INCREDERE. RESPONSABILITATE. MOTIVATIE

https://www.instagram.com/dennutrition/

Daca ti-a placut articolul nu uita sa te abonezi la DEN’S BLOG by Denisa Bostina

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *