La nivel global, obezitatea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică. În anul 2020, s-a estimat o prevalență a obezității de 41.9 %. Această prevalență este într-o continuă creștere, dacă în continuare nu vo fi luate măsuri majore atât pentru prevenție, cțt și pentru un management optim, la fel ca în oricare altă afecțiune medicală. De mulți ani, problema creșterii ponderale la persoanele care adoptă un stil de viașă sănătos este cunoscută. Potrivit un studiu care a colectat și a analizta datele pe parcursul unui interval de timp de 15 ani, stilul de viață sedentar a avut consecințe nefavorabile, indentificându-se în final decesul prematur la acești pacienți. De asemenea, alte determinări secundare ale adoptării unui astfel de stil de viață sunt reprezentate de creșterea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 asociat cu insulinorezistență, boli cardiovasculare, modificare profilului lipidic.
Având în vedere toate aceste date, care este soluția prin care poate fi prevenită obezitatea la persoanele sedentare, inclusiv la cei care locul de muncă implică un astfel de stil de viață? Așadar, soluția poate îmbrăca mai multe fațete, printre care se enumeră și inițiativele luate la locul de mună atât de către angajat, cât și de către angajator. Alimentația corectă joacă un rol principal în acest demers, iar consultul/ controlul nutrițional este recomandat a fi efectuat frecvent de câtre persoanele cu obezitate și anual la cei care sunt normoponderali, astfel prevenind apariția unui impact metabolic negativ semnificativ.
Promovarea programelor de wellness în rândul rândul angajaților poate fi o modalitate excelentă de a implica amplificarea intensității activității fizice. Provocările în timpul serviciului în ceea ce constă un minim grad de efort fizic, pauzele scurte de cafea care pot fi transformate în pauze pentru activitatea fizică sau antrenament de intensitate reduse reprezintă alte metode prin care putem preveni sedentarismul la locul de muncă. De asemenea, o altă strategie de promovare a unui stil de viață energic este oferirea de avantaje, precum un abonament lunar la o sală fitness, reduceri la diverse echipamente sportive sau beneficii similare. Într-un final, dacă mediul de activitate din cadrul jobului promovează acest stil de viașă, instinctul este ca acesta să ajungă într-un final și să fie preluat și de către angajat.
Hidratarea corectă este imperios necesară. Adulții au nevoie de un minim aport hidric de 1,5- 2 l/zi, care poate fi optimizat în funcție de necesitățile fiecăruia pentru a combate un eventual status de deshidratare. Un aport adecvat de apă previne supraalimentarea, scade necesarul de a lua gustări suplimentare, și, prin urmare, scade riscul de creștere ponderală.
Scăderea ponderală și atingerea unui obiectiv nu sunt atât de facile pe cât s-ar crede, iar pentru cei care dețin un loc de muncă care implică o activitate fizică minimă, poate fi și mai dificil. Din cauza unui stil de viață sedentar și asocierea diverselor afecțiuni medicale, trebuie să se stabilească un echilibru și să fie preluat controlul asupra stilului de viață prin incorporarea unor obiceiuri noi, atât din punct de vedere al activității fizice, cât și în ceea ce privește alimentația, aceasta fiind factorul principal în lupta cu kilogramele.
Toate aceste aspecte pot promova scăderea ponderală, însă în cele mai multe cazuri nu poate fi atins obiectivul propus, iar pentru a concretiza ceea ce a fost propus, apelarea către un specialist este promordială. Educația nutrițională, evaluarea obiceiurilor alimentare, personalizarea planului alimentar în funcție de cerințe, dar și respectarea recomandărilor în ceea ce consta optimizarea per ansamblu a stilului de viață și atingerea greutății ideale sunt esențiale în prevenția și tratarea la nivel global a obezității.