☀️ Diagnosticul de Diabet zaharat, indiferent de tip poate fi greu acceptat și poate avea un impact psiho-emoțional considerabil, mai ales in rândul copiilor (vezi Articolul). A trai cu acest diagnostic, la fel ca și alte lucruri din viața unui om reprezintă o sursa suplimentar de stres emoțional. Cheia bunăstării afective consta in gestionarea corecta pe lunga durata a acestuia, relații intersociale favorabile și o relație medic-pacient corespunzătoare.
☀️ Asociația Americană de Diabet, Nutritie și Boli Metabolice a identificat câteva etape care te pot ajuta in evaluarea și gestionarea emoțiilor și a stresului.
➡️ PASUL NR. 1- Identificarea factorilor de stres
• Adesea factorii de stres fac parte din rutina zilnică, nu sunt luați in considerare, nu sunt îndeajuns de bine gestionați, iar aprofundarea emoțiilor negative poate conduce către anxietate.
• Identifică pe scara de culori alăturată care este nivelul tău de stres zilnic.
• Răspunde și notează intr-un caiet zilnic ( de preferat intr-un moment de tihna) următoare întrebări:
1. Gândurile tale sunt numai la problemele familiale ?
2. Ai avut o activitate diferită astăzi fata de zilele precedente ?
3. Ai încercat feluri de alimente noi?
4. Ai schimbat ceva in activitatea fizica uzuala ?
5. Ai uitat sa îți administrezi medicația antidiabetică sau insulina? Dacă da, notează si motivul sau întâmplarea care a condus la acest fapt.
6. Ai avut astăzi activități cu familia ? Care sunt acestea ?
7. Ai participat la un program cu tematica stil de viața, nutritie, gestionarea diabetului zaharat?
➡️ Pasul NR. 2- Construiește-ți propriul sistem de susținere.
• Indiferent de situație, persoanele apropiate te vor ajuta și susține. Caută și găsește persoanele care sa facă parte din sistemul tău de sprijin.
• Includerea in grupuri de suport din care fac parte și alți oameni care întâmpina aceleași probleme poate fi o sursa de comunicare și ajutor.
• Tine legătura cât mai mult cu medicul tău diabetolog, cu nutritionistul si cu medicul de familie.
• Odată construit echipa de susținere, nu evita sa ii integrezi și mai mult in activitățile tale. Includerea in activitatea fizica zilnică, in realizarea obiectivelor nutriționale poate prezenta doua beneficii mari: atât pentru dumneavoastră, cât și pentru membrii. Pe de alta parte, este o oportunitate excelenta de relaxare și socializare, de atenuare a nivelului de stres din ambele părți.
➡️ Pasul NR. 3- Lucrează împreuna cu medicul tau la gestionarea și controlul glicemic.
• Medicul diabetolog trebuie sa cunoască stările emoționale cu care te confunzi pentru a găsi o rezolvare prin îndrumarea către un specialist. Nu ascunde amănunte importante.
• Alegerile alimentare sănătoase trebuie avute in vedere și sunt alese cu grija împreuna. De asemenea, ajustarea medicației este extrem de importanta. Controalele periodice trebuie respectate.
Bibliografie: https://www.diabetes.org