Sistemul endocrin este alcătuit din glande care produc, stochează dar și eliberează hormoni tiroidieni in circulația sangvina pentru a ajunge la celulele ținta.
Glanda tiroida este o glanda endocrina cu forma asemănătoare unui fluture, localizata la baza gâtului. Dimensiunea sa este invers proporțională cu rolul sau funcțional asupra organismului, ea cântărind aproximativ 20 g. Este alcătuită din 2 lobi (drept și stâng), uniți printr-un istm, mai exact o banda îngusta de tesut.
Știai ca…
Tiroida este unul dintre cele mai bogat vascularizate organe ale corpului uman?
Principalul sau rol este de a secreta hormoni care controlează modul în care corpul tău folosește energia, mai exact metabolismul. Hormonii tiroidieni reglează funcțiile vitale ale corpului, inclusiv: respirația, bătăile inimii, greutatea corporală, menstruația, nivelul de colesterol, temperatura corporală și multe altele.
Știai ca…
Tiroida este prima glanda care se formează in embrionul uman?
Glanda tiroidă folosește iodul din provenit din alimentație, acesta nefiind produs in mod direct de către organismul uman, cu scopul de a produce cei doi hormoni principali: T3 (triiodotironina) și T4 (thiroxina). Sarea iodată, apa, lactatele, fructele de mare reprezintă câteva dintre sursele naturale bogate in iod.
Știai ca…
Hormonii tiroidieni se formează exclusiv in foliculii tiroidieni in prezenta IODULUI provenit strict din aport exogen?
Cu toate acestea, produsul principal îl constituie T4 (tiroxina). Pe măsura producerii hormonilor tiroidieni, depozitarea acestora are loc la nivelul foliculilor tiroidieni (formațiuni mici, rotunde de dimensiuni microscopice). Odată cu cerințelor organismului, hormonii sunt eliberați in sânge pentru a îndeplini necesitatile metabolice ale celulelor tinta.
Știai ca…
Glanda tiroida nu funcționează de una singura, ea aflându-se in corelație cu glanda pituitară ?
Echilibrul hormonal tiroidian este ghidat de către hipofiza anterioara , o glanda de mărime mică situată la baza craniului. Aceasta trimite semnale către tiroida in contextul unui dezechilibru hormonal prin intermediul TSH-ului. Dacă hormonii tiroidieni sunt produși in exces (hipertiroidism), atunci nivelul TSh-ului este scăzut, iar caz contrar (hipotiroidism) este crescut. In general, nivelul de TSh se păstrează constat, rețeaua de comunicare tiroida-glanda pituitară fiind eficientă.
Nu exista etape standard care ar trebui urmate pentru a preveni apariția apariția patologiilor tiroidiene. Apariția eventualelor probleme de sănătate legate de tiroida pot fi prevenite prin controale regulate la medicul endocrinolog, instituirea unui stil de viața sănătos, renunțarea la fumat și activitatea fizica regulata.