GUȘA NODULARĂ

Gușa nodulară este o afecțiune prevalentă, definită ca fiind o creștere în dimensiuni uniformă sau neuniformă  a tiroidei. Cu toate acestea, un procent deosebit de pacienți sunt diagnosticați cu o patologie benignă, care necesită tratament de durată. Gușa nodulară poate fi descoperită clinic, la inspecție, sau mai des, la evaluarea ecografică a tiroidei. 

Nu există un singur punct de plecare al acestei patologii, cauzele care ar putea conduce către aparitia ei sunt multiple. Carența de iod, boala tiroidiană autoimună sau folosirea în mod repetat a substanțelor gusogene, precum fenolii sau goitrina (varza de Bruxelles, semințele) sunt câteva dintre aspectele care pot sta la baza apariției acestei afecțiuni. 

Știai că…

50% dintre populația generală prezintă un nodul tiroidian palpabil? 

Semnele și simptomele manifestate sunt vaste,  fiind in principale secundare statusului tiroidian (semne de disfuncție tiroidiană): semnele clasice statusului hipotiroidian sau hipertiroidian cu intensitate în concordanță cu disfuncția tiroidiană. In cazuri rare, in care gușa nodulară este de dimensiuni crescute, simptomele pot fi induse chiar de copresiunea acesteia pe structurile din jur. De exemplu, în cazul compresiei esofagului, poate apărarea disfagia (durerea la înghițirea alimentelor solide, lichide sau ambele), sau în cazul atingerii nervului laringian este prezentă vocea răgușită, metalică. De menționat că aceste cazuri sunt rare, iar diagnosticarea din timp prin controale regulate la medicul endocrinolog poate preveni astfel de anomalii. 

Știai ca…

3-5% din populația generală prezintă un nodul palpabil la nivelul tiroidei ? 

Există mai multe etape de diagnostic al nodurilor tiroidieni. Tipul, localizarea, funcționalitatea și forma sunt cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de nodulul tiroidian. Dat fiind faptul că prevalența nodurilor tiroidieni este crescută, punctia cu ac fin se realizează doar în cazurile selectate. 

Evaluarea funcției tiroidiene prin dozarea nivelului hormonilor tiroidieni și al TSH-ului este extrem de importantă in vederea stabilirii statusului de hipotiroidism sau hipertiroidism. 

Evaluarea morfologică este realizată prin intermediul examenului ecografic de către medicul specialist endocrinolog. Acesta permite stratificarea riscului de malignitate al fiecărui nodul tiroidian in parte, dar și selectarea nodurilor cu risc in vederea evaluării prin punctia cu ac fin. De asemenea, sunt evaluate si structurile anatomice din jurul glandei tiroide pentru excluderea unei eventuale compresiuni. 

Știai ca…

10% dintre cancerele cu localizare tiroidiană apar în rândul pacienților cu vârste sub 21 ani? 

Istoricul de iradiere al regiunii gâtului sau al întregului corp, istoricul in familie de cancer tiroidian, sau expunerea la radiații in copilărie sau accidente pot fi câteva dintre motivele suspiciunii anamnestice al nodulului malign. 

Evaluarea morfo-funcțională cu ajutorul scintigrafiei tiroidiene este indicată de către medicul endocrinolog doar in anumite cazuri, nefiind o investigație uzuală de rutină. 

In majoritatea situațiilor, având ca punct de plecare etapele parcurgerii unui diagnostic corect, medicul specialist endocrinolog este cel care conturează conduita terapeutică și recomandările in ceea ce consta punctia cu ac in rândul nodurilor selectati.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *