HIDRATAREA IN ZILELE CANICULARE

Prioritizarea unui obicei extrem de important precum hidratarea are la bază un principiu simplu, și anume consumul zilnic, într-un mod regulat de lichide neîndulcite, non-alcoolice. Apa reprezintă o componentă vitală a organismului uman, necesarul acesteia crescând în funcție de diverși factori de mediu sau stări fiziopatologice.

În rândul persoanelor sănătoase, apa totală a organismului reprezintă 40-50% din masa slabă la femei, respectiv  50-60% la bărbați. Aceasta este repertizată în 3 compartimente majore- apa de la nivelul celulelor (lichid intracelular), lichidul interstițial în care se află celulele și plasma. Alte cantități mai reduse de apă se află în oase, lichidul cefalorahidian și secrețiile de la nivelul tubului gastrointestinal.

Hidratarea este importantă pentru sănătatea generală și bunăstarea. Corpul necesită apă pentru diferite funcții, inclusiv reglarea temperaturii corpului, absorbția nutrienților, detoxifiere, hidratarea pielii și sănătatea cognitivă. O hidratare adecvată este necesară pentru supraviețuire.

De ce cantitate de apă avem nevoie în realitate?

Există mai mulți factori care afectează aportul de lichide, inclusiv vârsta, sexul, dimensiunea și compoziția corpului, nivelul de activitate și anumite condiții de sănătate. Începând cu vârsta, copiii au nevoi mai mari de lichide în raport cu greutatea corporală, comparativ cu adulții. La adulții în etate, în special peste 70 de ani, atingerea reală a cerințelor de hidratare poate fi mai greu de atins, însă riscul de deshidratare mai ales în condiții de caniculă este crescut, iar acest aspect necesită foarte mare atenție. 

Pe de altă parte, stare de hidratare se corelează în mod direct cu compoziția corporală a fiecăruia dintre noi, acest aspect aplicându-se inclusiv persoanelor cu masă musculară ridicată, fiind nevoie de un aport suplimentar hidric pentru menținerea procentuală a acestuia. 

Nivelul de activitate are cel mai mare impact asupra nevoilor de lichide. Pe măsură ce activitatea fizică crește din punct de vedere al duratei și intensității, organismul pierde cantități mari de apă prin transpirație. Aceste pierderi trebuie suplimentate. Procesul de față ajută la reglarea temperaturii corpului pentru a preveni supraîncălzirea. Lichidele suplimentare sunt esențiale pentru reglarea temperaturii corpului, și, totodată, canicula aplifică și cererea de lichide.

Anumite condiții patologice afectează nevoia unui consum crescut de lichide (febra, vărsăturile, diareea sunt doar câteva dintre situațiile în care organismul necesită un aport hidric suplimentar). Pe de altă parte, condiții fiziologice precum sarcina și alăptarea cresc necesarul de lichide pentru sprijinirea dezvoltării și creșterii corespunzătoare a fătului dar și în producerea laptelui matern. Chiar și unele medicamente pot interfera cu echilibrul hidric.

Cea mai bună sursă de hidratare și cea mai naturală alegere în majoritatea situațiilor o reprezintă apa plată, dar pot exista și alternative în unele cazuri. Supele clare, ceaiurile neîndulcite, consumul de fructe și legume cu conținut ridicat de apă (pepene verde, citrice, salatele, castraveții, roșiile, dovleceii etc.) pot fi considerate surse care contribuie zilnic la obiectivele hidrice. 

 

Aportul inadecvat de lichide poate avea consecințe nefaste, conducând astfel la deshidratare, iar recunoașterea precoce a semnelor și simptomelor asociate acesteia poate ajuta la identificare și luarea de măsuri înainte de a agravare. Câteva dintre simptomatologia asociată stării de hidratare este reprezentată de: gură/buze uscate, limbă încărcată cu depozite, piele uscată, uneori cu persistența pliului cutanat, oboseală și slăbiciune, amețeli, urină de culoare mai închisă, crampe musculare. 

Aportul hidric corespunzător poate fi de multe ori o provocare având în vedere lipsa acordării atenției asupra acestui aspect, însă, de reținut, a rîmâne hidratat este esențial pentru o bună funcționare fizică și cognitivă.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *