EXPLORAREA DIETELOR CU CONȚINUT REDUS DE GLUCIDE ~PRO VS CONTRA~

 

Dacă ești în căutarea unui mod eficient de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a-ți atinge obiectivele de pierdere în greutate, reducerea consumului de carbohidrați poate fi o strategie utilă de luat în considerare, însă doar pe termen scurt. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că această alegere vine la pachet cu unele detalii aprofundate mai jos, care ar trebui să fie luate în considerare.  

Dietele cu un conținut redus de glucide (carbohidrați), precum Keto, Dukan, Atkins au câștigat considerabil popularitate în ultimii ani, mai ales datorită promovării media care descriu în termen voalați și ușor de reprodus low-carb sau sărace/fără carbohidrați ca fiind marele secret al scăderii ponderale, al atingerii greutății ideale și, nu în ultimul rând, întruchiparea unei înfățișări de invidiat. Aceste tipuri de diete susțin reducerea sau chiar eliminarea sursei de glucide ca aport pentru organism, surse precum cerealele, pastele, orezul, pâinea, fructele și legumele cu amidon și leguminoasele. 

Aportul extern de glucide variază de la o persoană la alta, având în vedere mai mulți factori,ca de exemplu vârsta, sexul, durata și complexitatea activității fizice zilnice dar și patologiile asociate. Să ne amintim un aspect extrem de important și anume faptul că glucidele reprezintă unul dintre cei 3 macronutrienți, alături de proteine și lipide. 

Într-adevăr este necesar identificarea și cuantificarea corectă a aportului de carbohidrați, dar și calitatea provenienței. În mass-media și chiar în unele surse din literatura de specialitate glucidele sunt priviți adesea ca reprezentând un pericol potențial pentru kilogramele în plus. 

Energia furnizată cu scopul unei funcționări optime a creierului are la bază aportul de glucide. Atenție! Glucoza constituie singura sursă de energie pentru creier. 

Eliminarea în totalitate a carbohidraților nu este recomandată, însă o cuantificare corectă sau chiar un aport redus poate avea beneficii: stabilizarea glicemiei în rândul pacienților cu diabet zaharat tip 2 (dieta cu exces de glucide determină fluctuații ale acesteia, menținând chiar pe termen lung valori glicemice crescute în rândul acestor pacienți. Aport redus de glucide s-a dovedit a fi o soluție eficientă și sigură pentru scăderea ponderală în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 2 si tratament cu antidiabetice orale. În cazul persoanelor aflate sub tratament cu insulină în regim bazal-bolus, glucidele necesită cuantificare exacte la fiecare masă. Totodată, un alt beneficiu în aceste cazuri îl reprezintă scăderea riscului cardiovascular, dar și creșterea sensibilității la insulină. Monitorizarea valorilor glicemice, controalele periodice la medicul specialist și individualizarea terapiei medical nutriționale sunt primordiale în aceste cazuri. 

Cu toate că studiile au arătat o scădere ponderală în urma dietei keto, aceasta nu este pe termen lung, iar adaptarea înițială la reducerea sau eliminarea surselor de glucide poate provoca stări de oboseală, dificultăți de concentrare, iritabilitate, dureri de cap sau chiar constipație ca urmare a scăderii în același timp a cantității de fibre cu efect benefic asupra sănătății digestive. Persoane care urmează pe termen lung recomandările în ceea ce privește dieta keto pot prezenta modificări ale microbiomului intestinal. Eliminarea bruscă a carbohidrațiilor din alimentație este o problemă având în vedere faptul că organismul necesită adaptare pentru o nouă sursă principală de energie, respectiv grăsimile.

O dietă redusă în carbohidrați necesită planificare atentă pentru a asigura că primești toți nutrienții necesari.Dezechilibrul macronutrienților este frecvent în aceste cazuri, așadar restricționare aorcărei grupe alimentare poate conduce la deficiențe nutriționale. Când există o restricție a glucidelor, se poate apela la o alta pentru a o înlocui, însă nu pare a fi decât o modalitate incertă pe termen scurt. Creșterea aportului proteic și lipidic poate avea consecințe asupra organismului dacă nu sunt alese, cuantificate și distribuite corect în funcție de bolile asociate. Dietele sărace în glucide încurajează consumul crescut de lipide, însă dacă nu se face diferența între grăsimile saturate și nesaturate, dacă nu există o cunoaștere detaliată referitor la ce este bun și rău, poate exista pe termen lung o amplificare a nivelului de colesterol rău și, odată cu aceasta, o creștere a riscului cardiovascular. 

Înainte de a face schimbări majore în dieta ta, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist în nutriție sau medicul curant pentru a determina cea mai potrivită abordare pentru nevoile tale individuale. Reducerea carbohidraților poate aduce beneficii semnificative pe termen scurt, însă trebuie gestionată cu atenție pentru a asigura un echilibru sănătos în alimentație.

Acest articol a fost postat în Blog. Adaugă la favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *