Sarcina, cunoscută și sub denumirea de gestatie este o perioadă fiziologică in randul fiecarei femei. Aceasta este impartita in 3 trimestre, fiecare dintre ele cu o durata de aproximativ 3 luni. O sarcină considerata normala prezinta un delta t de aproximativ 37 si 39 de saptamani. Nutritia femeii gravide poate reprezenta o provocare atat pentru ea, cat si pentru fat. Exista destul de multe mituri, care dezechilibreaza intr-un fel sau altul decizia unei femei de a ramane insarcinata, iar majoritatea dintre ele fac referire la tipul si cantitatea de alimente care trebuie consumate in perioada gestationala. Acesta este motivul pentru care informarea corecta este necesara, iar o consiliere medical-nutritionala ar fi esentiala atat in perioada de conceptie, cat si in timpul sarcinii.
Alimentatia curata si sanatoasa atat din punct de vedere calitativ, cat si calitativ ar trebui sa faca parte constant din viata noastra, dar importanta sa este superioara in aceasta perioada. O alimentatie corecta ajura organismul sa faca fata cerintelor suplimentare, scopul fiind acela de a obtine nutrienti esentiali suficienti pentru a sustine cresterea fatului, dar si pentru mentinerea unei greutati armonioase. Se poate spune ca nu exista o formula magica care trebuie urmata pas cu pas. Cu toate acestea, The Academy of Nutrition and Dietetics recomanda urmarirea unor etape considerate ideale pentru o stare echilibrata de sanatate:
- Dieta echilibrata
- Activitate fizica regulata
- Suplimentare nutritionala
Asadar, dieta fiecarei gravide ar trebui individualizata in functie de necesitatile si patologiile asociate (daca acestea sunt prezente)!
2. Ce cantitate si ce grupe alimentare sunt necesare pentru intocmirea unui plan nutritional corect ?
Exista alimente permise si alimente care ar trebui evitate sau limitate cantitativ. Pentru a mentine o sarcina sanatoasa, aproximativ 300-350 kcal ar fi necesare zilnic, in plus fata de necesarul caloric (calculat in urma ratei bazale metabolice) incepand cu trimestrul al doilea. Femeile gravide care poarta gemeni ar fi indicat un aport caloric de 600 kcal, iar pentru mamele care poarta triplete aproximativ 900-930 kcal/zi. Acestea trebuie sa fie distribuite echilibrat in proteine, glucide si lipide, provenite din surse precum fructe, legume, cereale integrale și produse animale, iar dulciurile si zaharurile comerciale ar trebui reduse la minimum, sau chiar eliminate din alimentatie. O dieta echilibrata in aceasta etapa poate fi si tratamentul optim pentru simpome asociate sarcinii, precum constipatia, greata si varsaturile.
Alimentele care ar trebui evitate!
- CARNEA PREPARATA NECORESPUNZATOR: hot-dog, paste bolognesse, burgeri, chiftele. Toate acestea detin un element comun: acel tip de carne, cunoscut si sub numele de carne tocata preparata inadecvat. Riscul unui consum crescut, pe langa excesul de acizi grasi trans rezultat in urma prepararii, este contituit de listeria, o bacterie comuna acestui tip de preparat. Listerioza constituie o infectie a carui etiologie este Listeria Monocytogenes, un cocobacil gram pozitiv, mobil. Simptome frecvente ale acestei boli sunt reprezentate de: dureri de spate, dureri musculare, frisoane, febra si, uneori, sensibilitate la lumina. De cele mai multe ori, gravidele nu iau in considerare aceste simptome, considerand ca ar fi normale perioadei gestationale. Aceasta infectie este foarte severa, putand pune in pericol viata fatului. Acesta se poate naste inainte de termenul limita (prematur), iar simptomele aparute la nou-nascut dupa cateva saptamani pot avea consecinte fatale, prin dezvoltarea unei meningite. Incidenta acesteia este ridicata in randul femeii insarcinate (de aproximativ 20 de ori mai frecventă la femeile însărcinate decât la restul populației, potrivit unui studiu publicat în revista Reviews in Obstetrics and Gynecology) tocmai din cauza unei informari medicale si nutritionale incorecte.
- LACTATE SI BRANZETURI NEPASTEURIZATE: laptele nepasteurizat, branzeturi moi, feta, camembert, brie. Pasteurizarea consta in încălzirea unui produs la o temperatură ridicată pentru a ucide bacteriile dăunătoare.
- ALCOOLUL– consumul crescut de alcool afecteaza sanatatea fatului. Acesta poate ajunge la fat prin intermediul cordonului obilical, traversand placenta. Nou-nascutul poate fi diagnosticat cu sindromul alcoholic fetal, care include diverse caracteristice, printer care si retardul mintal, dificultatea de invatare, tulburari de comportament si probleme fizice. Multe femei consuma alcool inainte sa afle ca sunt insarcinate. Un studio publicat in 2021 in Jurnalul American de Obstretica si Ginecologie a ajuns la cocnluzia ca riscul unei femei de a pierde fatul (avort spontan) a crescut cu fiecare saptamana de expunere minima la alcool.
- FRUCTELE DE MARE – exista diverse ipoteze referitoare la consumul de peste si fructe de mare in perioada sarcinii. Pestele si crustaceele pot constitui o sursa excelenta de fier, zinc, acid folic si proteine. Mai exact, substante nutritive esentiale in procesul de crestere si dezvoltare al bebelusului. Acestea sunt surse importante si de DHA ( un acid gras omega-3), care promoveaza intr-un mod corespunzator dezvoltarea neuronala a fatului. Cu toate acestea, exista anumite tipuri care ar trebui evitate. Printre acestea se numara pestii rapitori mari (rechinul, pestele spada, stravidul) din cauza unui nivel crescut de mercur. In randul populatiei generale, acestea nu constituie un pericol major, insa femeia gravida poate fi predispusa, facand parte din grupul de risc. Un nivel crescut de mercur afecteaza dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Pestele trebuie sa fie gatit corespunzator, la o temperature adecvata (63 grade Celsius). Ce cantitate de fructe de mare este recomandata? Ghidurile 2015-2020 elaborate de FDA si EPA recomanda femeilor insarcinate sa consume aproximativ 340 g peste/ saptamana. Aceasta cantitate se rezuma la 2,3 portii pe saptamana. Varietatea trebuie sa includa tipurile de peste cu un nivel scazut de mercur, precum: somon, hamsii, hering, pastrav de apa dulce, macrou pacific.
CAFEAUA IN TIMPUL SARCINII
The American College of Obstreticians and Gynecologists afirma in urma unui studiu ca un consum moderat de cofeina (mai putin de 200 mg/zi) nu reprezinta un factor de o importanta majora care sa contribuie la un avort spontan sau la nasterea prematura. Deocamdata nu se cunoaste daca exista sau nu o relatie de cauzalitate intre cofeina si avortul spontan, chiar daca aceasta traverseaza placenta, ridicand nivelul de catecolamine al fatului.
ALIMENTE RECOMANDATE IN PERIOADA SARCIN
Obiectivele unui echilibru nutritional
- Consumul unei varietati de alimente pentru obtinerea tuturor nutrientilor esentiali. Portiile zilnice sunt diferentiate de la o gravida la alta. Exista 5 grupe alimentare recomandate de ghidurile actuale:
- LEGUME: morcovi, cartofi dulci, dovlecel, spanac, rosii, ardei verzi, galben rosii (vitamina A si potasiu)
- FRUCTE: prune, banane, portocale, pepene rosu, galben, grapfruit rosu sau roz, mango, kiwi
- CEREALE
- ALIMENTE CU CONTINUT PROTEIC RIDICAT– mazare, fasole, carne slaba de vita, miel, carne alba (proteine origine animala si vegetala- a se citi in continuare)
- LACTATE– pasteurizate! Iaurt fara grasimi sau continut scazut, lapte degresat sau de soia (sursa de calciu, magneziu, proteine, vitamina D si A)
Continutul bogat in fibre este, de asemenea, necesar pentru un tranzit intestinal normal, astfel evitand eventualele semne caracteristice sarcinii, precum flatulenta, constipatia si zgomotele intestinale, Chiar daca indica tar fi asimilarea fibrelor din alimente, suplimente precum psyllium si metilceluloza sunt indicate. Acest asept este important pentru prevenirea crampelor abdominale. Se recomanda a nu se administra suplimente fara indicatia unui medic. Proteinele sunt implicate in toate functiile organismului, iar un aport adecvat ar fi ideal intr-o dieta corecta. A se opta pentru produse animale sarace in grasimi, precum carnea alba- peste si carne de pui sau curcan, proteine vegetale-produse din soia, tofu, fasolea, nucile, albus de ou. The American Pregnancy Association recomanda un aport de 75-100 g proteine/zi. Un deficit proteic poate avea consecinte negative in dezvoltarea creierului fetal. De asemenea, sunt importante in dezvoltarea sanului pentru o alaptare corespunzatoare ulterioara in timpul sarcinii.
RECOMANDARI PENTRU UTILIZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE (FRUCTE SI LEGUME)
- Se clatesc foarte bine toate produsele crude sub apa curenta inainte de a se manca sau gati;
- Se gateste carnea de vita, pasare, la o temperature interna sigura, utilizand un termometru alimentar;
- Se refrigereaza imediat toate alimentele perisabile;
IMPORTANTA ACIDULUI FOLIC IN ALIMENTATIA GRAVIDEI
Folatul ajuta la prevenirea defectelor de tub neural, o anomalie grava la nivelul creierului si maduvei spinarii. Defectele de tub neural se pot manifesta clinic prin diverse grade de paralizie, iar uneori printr-o dezvoltare cognitive si comportamentala necorespunzatoare. Forma sintetica se gaseste in suplemente alimentare ca acid folic. Suplimentarea cu acid folic s-a dovedit a reduce semnificativ riscul nasterii premature. Se recomanda un aport de 400 pana la 1000 micrograme zilnic de acid folic inainte de conceptie si pe tot parcursul sarcinii. Surse naturale: cerealele fortificate, legumele cu frunze verzi, citricele ajuta la o absorbtie adecvata a vitaminei B 12 si a acidului folic, dar si a fierului, fasolea uscata si mazare, afine, alune,nuci. Acidul folic este extrem de util in primele 28 de zile de la conceptie, insa majoritatea femeilor nu stiu de existenta unei posibile sarcini din vaste cause, iar cea mai frecventa la nivel national fiind dezinformarea in randul adolescentelor si a persoanelor tinere. O alta cauza o reprezinta femeile cu epilepsie, care necesita medicatie anti-epileptica. In acest caz, aportul de acid folic este crescut, iar suplimentarea este necesara de cele mai multe ori. Administrarea de acid folic ar trebui sa inceapa cu aproximativ 4 saptamani inainte de conceptie.
Nutritia in perioada gestationala are o importanta majora, iar femeile care isi doresc o sarcina sanatoasa ar trebui sa ia la cunostinta acest aspect. Patologiile metabolice asociate sarcinii vor fi dezbatute intr-un alt articol. De asemenea, suplimentele alimentare administrate inainte, in timpul sarcinii, dar si in perioada post-partum (alaptare) vor fi descrise intr-un viitor articol. Sarcina reprezinta cea mai frumoasa etapa din viata unei femei, iar importanta acordata sanatatii mamei si a fatului sunt absolut esentiale. Informarea corecta in ceea ce consta conceptia, alimentatia si alaptarea fac parte din conduita medicala a fiecarei paciente in parte, trebuie explicate in parte, iar abordarea trebuie sa fie unica.